Brandnetels, ik denk dat iedereen ze wel eens in de tuin heeft staan. Brandnetels weghalen is zonde, je kunt er namelijk heerlijke dingen mee maken: thee, soepen, pesto’s, smoothies, sapjes enz. Brandnetels zijn zo ontzetend gezond en geneeskrachtig! De brandnetel werkt bloedzuiverend, bloedstelpend, vocht afdrijvend en helpt bij allergieën, en eczeem. De brandnetel bevat ook een tal aan vitaminen en mineralen: C, A, K, E, B1, B2, B11, koper, selenium en zelfs eiwitten!
Brandnetels prikken/irritieren natuurlijk wel, draag bij het plukken daarom handschoentjes. De jonge brandneteltoppen prikken vaak niet, dus als je het aandurft pluk je deze met blote handen. Voordat ik de brandnetels gebruik, kook ik ze even 5 minuten in heet water, zo weet ik zeker dat de brandnetels niet meer prikken en kan ik ze rustig eten. (De prik/irritatie van een brandnetel verdwijnt als de plant in contact komt met heet water).
Mocht je voor deze pesto geen brandnetel willen gebruiken, vervang deze dan door rucola of laat de brandnetel helemaal achterwege in dit recept.
Ingrediënten voor de kruidige pesto met brandnetel en basilicum
- 15 tot 20 gram verse brandnetel
- 25 gram verse baslicium
- 100 gram cashewnoten
- sap van 1/2 citroen
- 1 teen knoflook
- 3 eetlepel extra vergine olijfolie
(wil je geen olie gebruiken, vervang de olie dan door water) - 3 eetlepels water
- 150 gram gekookte doperwten
- optioneel: 2 eetlepels edelgistvlokken
- flinke snuf zeezout
- eventueel wat peper
Zo maak je het
- Was de brandnetels en basilicum. Kook de doperwten samen met de brandnetels even 5 minuutjes. Giet de doperwten en brandnetels af.
- Doe alle ingrediënten voor de pesto in de blender of keukenmachine (dit kan eventueel ook met een goede staafmixer). Meng alles tot een romige pesto. Voeg meer water toe als je van een dunnere pesto houdt en minder water voor een dikkere pesto.
- Serveer de pesto met toastjes, groente, brood of gebruik het in een lekker pastagerecht.