Plantaardige kerstkoekjes

Mocht je nog op zoek zijn naar koekjes die je ook echt in de kerstboom kunt hangen, zoek dan niet verder. Deze sterren zijn gezond, plantaardig, super feestlijk en geschikt om in de boom te hangen. De kerststerren zijn makkelijk te maken en bevatten simpele en gezonde ingrediënten. Voor deze koekjes voegde ik kaneel, kruidnagel en gember toe aan het deeg, hierdoor smaken de koekjes ook nog eens ontzettend feestlijk en winters. 

Ik heb erg lang na zitten denken over de versiering van de koekjes. De kerststerren moeten er natuurlijk wel leuk uitzien als ze in de boom hangen. De meeste traditionele kerstkoekjes worden versiert met een glazuur van poedersuiker en water. Geraffineerde suiker eet ik eigenlijk niet en een bus poedersuiker kopen voor 1 koekjes recept gaat mij ook wat ver. Maar…..ik heb de oplossing gevonden, en deze was simpeler dan ik dacht. Gedroogd fruit, wat noten, kokosrasp en een beetje appelstroop…et voilà! 

De versiering

Voor de versiering heb ik wat gehalveerde amandelen, gojibessen, kokosrasp, appelstroop en gedroogde cranberry’s gebruikt. Je kunt hier eindeloos mee variëren en allerlei leuke patroontjes mee maken. Het werkt heel simpel: je pakt een gedroogde gojibes, smeert hier een klein beetje appelstroop aan en plakt deze op het koekje. Hetzelfde geldt voor de amandelen en cranberry’s. Als je kokosrasp gebruikt smeer je de ster eerst in met appelstroop en dip je het koekje vervolgens in de kokosrasp. Schud het overtollige kokosrasp eraf en er blijft een mooi patroontje over. (zie ook de foto’s). 

Je hoeft natuurlijk niet dezelfde versiering te gebruiken. Gebruik wat je lekker vindt en wat je in huis hebt. Andere opties zouden kunnen zijn: hagelslag, chocolade schaafsel, rozijnen, witte chocola of eetbare glitters. Wees creatief 🙂 

Gebruik geen Rinse appelstroop om de versiering mee vast te plakken, deze is té vloeibaar. Ik gebruik een appelstroop van 100% appel, deze is wat steviger en hierdoor blijft de versiering ook goed zitten als de koekjes aan de boom hangen. 



 

Ingrediënten voor de kruidige kerstkoekjes

Voor 35 tot 40 koekjes (afhankelijk van het vormpje dat je gebruikt)
Ik gebruik voor de sterren een uitdrukvormpje van de Hema

  • 150 gram spelt- of tarwebloem (biologisch)
  • 100 gram havermeel
  • 20 gram havermout
  • 100 gram appelstroop 
  • 100 gram kokosbloesemsuiker of oerzoet 
  • 15 gram maizena, arrowroot- of tapioca meel. 
  • 3 eetlepels water 
  • snuf zeezout 
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel 
  • 1 theelepel bakingsoda
  • 40 gram gesmolten kokosolie 

Voor de versiering: amandelen, gojibessen, kokosrasp, gedroogde cranberry’s en appelstroop. 

 

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  2. Smelt de kokosolie in een klein pannetje. 
  3. Doe alle ingrediënten in een grote kom en voeg hier de kokosolie aan toe. Kneed het met je handen tot een mooi en stevig deeg. 
  4. Rol het deeg uit op een bebloemd aanrechtblad en rol het deeg 0,5cm dun. Druk er met een vormpje koekjes uit en ga door tot het deeg op is. 
  5. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak ze 15 minuten in een voorverwarmde oven. De koekjes kunnen nog een beetje slap voelen als ze uit de oven komen, maak je daar geen zorgen om. Als de koekjes afkoelen worden ze helemaal stevig en knapperig. 

Ik gebruikte een naald om gaatjes in de koekjes te prikken. Doe dit voorzichtig en zet niet teveel kracht in een keer. Als je de gaatjes hebt gemaakt doe je er een draad doorheen (dit gaat makkelijk met een naald). Versier de sterren en hang ze in de boom. En één ding, probeer ze niet allemaal uit de boom te eten 😉