Als je besluit plantaardig te eten, kan het best lastig zijn om lekker hartig broodbeleg te vinden. Zelf een lekkere spread maken is ontzettend makkelijk, gezond en vaak een stuk goedkoper dan de potjes uit de winkel. Ik gebruik voor hartig broodbeleg altijd een basis van doperwten of bonen. Op deze manier maak je een lekkere spread die ook nog eens ontzettend voedzaam is. Door doperwten te mengen met basilicum en rucola krijgt de spread een pesto smaakje, zonder veel olie en zout toe te voegen. Doperwten zijn bovendien lichter verteerbaar dan kikkererwten of bonen, en bevatten een goede dosis omega-3 vetzuren, eiwitten, vitaminen zoals A, C, K en B-complex en mineralen zoals zink, ijzer, calcium en magnesium. Alleen al vanwege het fel groene kleurtje zou je deze doperwtenspread elke dag op je brood moeten smeren!



IngrediΓ«nten voor de doperwtenspread

  • 300 gram doperwten
  • 50 gram pijnboompitten
  • 25 gram verse basilicum
    (de blaadjes van ongeveer 1 plantje)
  • 20 gram rucola
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • flinke snuf zeezout
  • sap van 1/2 citroen
  • 50 ml water

Zo maak je het

Kook de doperwten gaar en giet ze af.
Meng alle ingrediΓ«nten: dit kan in een blender, keukenmachine of met de staafmixer.Β De spread is heerlijk op een paar dikke plakken brood met kiemen en cherry tomaatjes

Je kunt deze spread gebruiken als broodbeleg en als dip.
Wil je de spread gebruiken als pastasaus? Meng alle ingrediΓ«nten dan met ongeveer 100 ml plantaardige melk en laat het water achterwege. Gebruik kokosmelk voor een romige saus en haver- of sojamelk voor een lichtere variant.

Eet smakelijk!