Aardappelen! Veelzijdig, gezond, glutenvrij en lekker Hollands. Ik eet vollop gezonde koolhydraten uit fruit, groente, glutenvrije granen en aardappelen. Er gaat elke week een flinke zak van 5 kilo aardappelen door heen, en deze maak ik op allerlei verschillende manieren klaar. Mijn favoriete receptje van de laatste tijd moet ik met jullie delen! Het lijkt misschien een beetje een rare combinatie, maar het is zo ontzettend lekker en net even anders als anders. Krokante aardappelen in schil, een lekkere romige bietendip en dan die frisse kiemen bovenop, feestje! Mijn missie is om gezond koken leuk te maken, en dit recept is daar een perfect voorbeeld van.ย 

Het leuke aan dit recept is dat je ook meteen een portie peulvruchten binnenkrijgt. Ik gebruik witte bonen als basis voor de bietendip, en daar proef je niks van! Ik zelf eet dit gerecht graag als complete maaltijd, maar als bijgerechtje met een lekkere salade of plantaardige burger zijn deze aardappelen ook erg lekker!ย ย 

Ingredienten voor de krokante aardappelen met bietendip en kiemen

3 ร  4 personen

Voor de aardappelen

  • ongeveer 800 gram vastkokende aardappelen
  • zeezout

Garnering

Gemengde kiemen of andere rauwkost

De bietendip

  • 250 gram gekookte witte bonen
  • 1 rauwe of gekookte biet (ongeveer 100 gram)
  • 1 teen knoflook
  • het sap van 1/2 citroen
  • snufje peper
  • 40 gram cashewnoten
  • 50 ml water (gebruik meer water voor een dunnere saus)
  • 1 theelepel pittige mosterd
  • snufje zeezout

Zo maak je het

 

Aardappelen

  1. Maak de aardappelen schoon. Laat de aardappelen gewoon heel en schil ze niet. (Als de aardapel erg groot is kun je hem het beste wel even halveren). Prik met een vork een paar gaatjes in elke aardappel en breng de aardappelen aan de kook, kook ze tot ze gaar zijn.
  2. Wanneer de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en verwarm je de oven voor op 200ยฐC. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de aardappelen een voor een op de bakplaat en druk ze daarna met een pureestamper of een grote lepel plat, eigenlijk plet je de aardappelen een beetje (zie onderstaande foto). Doe dit met alle aardappelen en bestrooi ze lichtjes met zeezout. Bak ze in een voorverwarmde oven voor ongeveer 30 tot 40 minuten, of totdat de aardappelen mooi goudbruin en knapperig zijn.

Bietendip

Doe alle ingredienten voor de bietendip in de blender of keukenmachine. (Als je een staafmixer gebruikt, gebruik dan een gekookte biet, deze is zachter en dit blend makkelijker. Ik heb een sterke blender en gebruik een rauwe biet). Blend alles tot een mooie romige saus/dip. Ik houd van een dikkere saus en voeg 50ml water toe, houd je van een wat dunnere saus, gebruik dan gerust meer water.ย 

Serveer de aardappelen met de dip en wat verse kiemen, eet smakelijk!ย