Dit is een lekker makkelijk en snel koekjesrecept, die je kunt maken zonder of mét de chocolade. Alle ingrediënten gaan bij elkaar in een kom en dan zijn de koekjes eigenlijk al bijna klaar. Ik heb dit recept bedacht omdat Jules begon over kokosmakronen en bitterkoekjes….nostalgie. Het zijn deze heerlijke kokos-amandelkoekjes geworden! De koekjes zitten qua smaak een beetje tussen een kokosmarkoon en bitterkoekje in zit, helemaal plantaardig en suikervrij. De chocolade maakt het koekje net wat luxer, maar dit is helemaal optioneel. Succes met bakken!

Ingrediënten voor de kokos-amandelkoekjes

voor 12 tot 15 koekjes

 • 100 gram kokosrasp
 • 80 gram amandelmeel
 • snuf zeezout
 • 30 gram aardappelzetmeel
 • 3 eetlepels agavesiroop
 • 50 ml plantaardige melk of water
 • 8 gram bakpoeder
 • 80 gram chocola puur

 

Let er goed op dat je een vegan chocoladereep koopt. In sommige pure chocoladerepen zit helaas soms melk verstopt. Ik kocht mijn chocoladereep bij de biologische winkel. 

Ik plaats van aardappelzetmeel kun je ook tapiocazetmeel of maizena gebruiken. Ik kies zelf vaak voor biologisch aardappel- of tapiocazetmeel.  

Je kunt de agavesiroop eventueel vervangen voor ahornsiroop. Ahornsiroop is minder zoet dan agave, dus je zal dan iets meer ahorn toe moeten voegen. 

Zo maak je de koekjes

 1. Verwarm de oven voor op 180°C
 2. Meng alle ingredienten (behalve de pure chocolade) in een kom. Kneed het met je handen goed door, het moet een stevig en beetje plakkerig deegje worden. Is het deegje iets te nat, dat kun je altijd iets meer amandelmeel en/of aardappelzetmeel toevoegen. 
 3. Vervolgens vorm je het deeg in een langwerpige rol en verdeel het in ongeveer 15 stukjes (meer of minder is ook geen probleem). Rol elk stukje tot een balletje in je hand, en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. 
 4. Druk elk balletje een beetje plat en vorm er een halve bol van. Zie onderstaande foto’s. Elk koekje moet een mooie ronde bovenkant en platte onderkant hebben.
 5. Bak de koekjes in een voorverwarmde oven voor ongeveer 25 – 30 minuten, totdat ze goudbruin zijn. Let op: elke oven is anders, dus houd goed je oven in de gaten! 
 6. Wanneer de koekjes klaar zijn laat je ze helemaal afkoelen. 
 7. Smelt je de pure chocolade au bain-marie. Dit doe je door een pannetje met water aan de kook te brengen, en hier een glazen kom op te zetten (de kom moet met de onderkant een klein beetje in het pannetje vallen). Het water moet zachtjes koken en mag de bodem van de kom niet raken. Door het kokende water wordt de glazen kom warm en smelt de chocolade. 
 8. Wanneer de chocolade gesmolten is, haal je de kom van het pannetje met water af. Dip de onderkant van de koekjes 1 voor 1 voorzichtig in de chocolade en let ze op de kop neer op een bord of snijplank. Als alle koekjes voorzien zijn van een mooi laagje chocolade, zet je ze voorzichtig in koelkast om af te koelen. 
 9. Wanneer de chocolade hard is geworden zijn de kokos-amandelkoekjes helemaal klaar! Bewaar de koekjes afgesloten in de koelkast.