Dit is alweer het tweede kerstrecept. Ik wilde graag originele (en gezonde) kerstkoekjes maken die je misschien nog niet eerder bent tegengekomen. Het zijn heerlijke haverkoekjes geworden met een romige citroencrème, gojibessen en sinaasappelrasp. Het recept heb ik simpel gehouden met niet al te veel ingewikkelde ingrediënten. De koekjes zijn ontzettend leuk om te maken (en versieren) met kinderen. Mijn man heeft ze gisteren geproefd (meteen 3 natuurlijk) en gaf de koekjes een dikke 9. Nu kan ik het recept met een gerust hart online zetten. 

Voor de citroencrème gebruik ik onder andere agar agar. Dit is een plantaardig alternatief voor gelatine en wordt gemaakt van algen. Je moet agar agar voor gebruik verwarmen met een vloeistof zodat het gaat binden (eigenlijk hetzelfde als gelatine). Je kunt agar agar kopen bij de biologische supermark of een goede toko. 

Ingrediënten voor de kerstkoekjes met citroenroom en gojibessen

voor 16 kerstkoekjes

benodigdheden: goede blender of keukenmachine 

De haverkoekjes

  • 100 gram havermeel
  • 50 gram havermout
  • 50 gram kokosbloesemsuiker of oerzoet (ruwe, ongeraffineerde rietsuiker)
  • 20 gram gesmolten kokosolie
  • 100 ml plantaardige melk (haver, rijst of soja)
  • snuf zeezout

Ter garnering: gedroogde gojibessen en eventueel wat sinaasappelrasp van een verse sinaasappel.

De citroencrème

  • 250 gram cashewnoten
  • sap van 1 citroen
  • rasp van 1 citroen
  • 1 volle eetlepel agave siroop
  • 300 ml havermelk 
  • 6 gram agar agar

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180ºC.
  2. Doe de cashwewnoten in een kom of schaaltje en giet hier warm water bij. De cashewnoten moeten net onder staan. Zet de cashewnoten even apart om te weken (10 minuutjes)
  3. Meng alle ingrediënten voor de haverkoekjes in een grote kom en kneed het geheel goed door. Vorm er een mooie deegbal van. 
  4. Vorm er 16 platte koekjes van (met een doorsnede van 4,5 tot 5 cm) en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  5. Bak de koekjes in een voorverwarmde oven ongeveer 30 minuten. Tot de koekjes mooi knapperig en lichtbruin zijn. 
De vulling
  1. Giet de cashewnoten af en doe ze in de blender of keukenmachine. 
  2. Voeg hier 200 ml plantaardige melk aan toe, samen met de agave siroop, citroensap en citroenrasp. Blend tot het geheel romig en glad is (je wilt geen stukjes noot meer zien). 
  3. Verwarm in een klein pannetje 100 ml melk met 6 gram agar agar. Breng dit al roerend aan de kook. Zodra het begint te pruttelen zet je het vuur uit en giet je het mengsel bij de citroenroom. Roer even goed door met een garde. 
  4. Giet de citroenroom in een schaaltje en laat het een kwartiertje opstijven in de koelkast. 
  5. Als de citroenroom mooi stevig is geworden verdeel je dit met een lepel over de koekjes. (De koekjes moeten helemaal afgekoeld zijn). Versier met gojibessen en sinaasappelrasp. Fijne Kerst!

Ik had met mijn recept een beetje citroencrème over en heb dit de volgende dag gebruikt als topping over een lekkere fruitsalade. Weggooien is zonde 😉