Falafel-mix

Zo af en toe koop ik een kant-en-klare biologische mix voor falafel. Zo’n mix waar je alleen water aan toe hoeft te voegen. Super handig, maar het is ook wat duur en bevat veel zout. Ik ben aan de slag gegaan met mijn eigen mix en inmiddels gebruik ik niks anders meer. Wanneer we een stamppotje eten en daar toch iets hartigs bij willen, hoef ik alleen maar wat van mijn zelfgemaakt mix in een kommetje te doen, heet water erbij, even wachten en de falafel kan de oven in. Geen gekneed, geen gedoe met keukenmachines: lekker makkelijk! Je kunt dit recept gebruiken voor zowel falafel als kikkererwtenburgers. 

Ook is de mix gemaakt van alleen maar ‘whole food’ ingrediënten: gemalen kikkererwten, kruiden en een beetje zout, that’s it. Een handige mix vol met eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels.

falafel vegan plantaardig biologisch
Mealpreppen

Ik koop elke maand een grote zak gedroogde kikkererwten en maal de rauwe kikkererwten zelf tot meel in mijn blender. Voor de falafel maal ik dit 1x grof (zie onderstaande foto) en 1x tot fijn meel. Het is ideaal om zo’n pot kant-en-klare mix voor de hele maand in mijn kastje te hebben staan (Ik maak dan meteen de dubbele hoeveelheid, voor écht een grote pot vol), zo zet ik ook op drukke dagen eenvoudig iets lekkers op tafel. 

Ik heb een hele sterke blender, dus het malen van de rauwe kikkererwten is geen probleem. Heb je nou niet zo’n sterke blender, dan kun je de kikkererwten ook malen in je keukenmachine. Heb je nou geen sterke blender of keukenmachine, dan kun je de grof gemalen kikkererwten in dit recept geheel vevangen door kikkererwtenmeel. Kikkererwtenmeel kun je online bestellen op internet of je koopt het bij een biologische winkel of grotere Albert Heijn. 

gemalen kikkererwten

Ingrediënten 

 • 140 gram grof gemalen kikkererwten, zie bovenstaande foto
 • 160 gram kikkererwtenmeel
 • 1 kleine eetlepel groentebouillonpoeder
 • 3 flinke eetlepels gedroogde peterselie
 • 2 theelepels knoflookpoeder
 • 2 theelepels uienpoeder
 • 1 1/2 theelepel gemalen komijn
 • 1/2 theelepel gemalen korianders
 • 1/3 theelepel zwarte peper 
Benodigdheden:

 

 • sterke blender of keukenmachine

Zoals ik al eerder vertelde is het geen probleem wanneer je geen sterke blender of keukenmachine hebt om de kikkererwten grof te malen. Je kunt je de grof gemalen kikkerewten vervangen door kikkererwtenmeel. Dan gebruik je in totaal dus 300 gram kikkererwtenmeel in dit recept. 

Zo maak je de falafel-mix

 1. Doe 140 gram rauwe kikkererwten in je blender of keukenmachine en maal deze tot een grof meel, met nog wat kleine stukjes kikkererwten zichtbaar (zie bovenstaande foto). Wanneer je een grotere hoeveelheid maakt is het verstandig om kleine beetjes kikkererwten per keer te malen.
 2. Doe de grof gemalen kikkererwten in een kom en voeg hier het kikkererwtenmeel aan toe, het bouillonpoeder en alle kruiden. En klaar is je mix! (Gebruik je geen grof gemalen kikkererwten maar alleen kikkererwtenmeel, dan mix je 300 gram meel met het bouillonpoeder en de kruiden).
 3. Doe de falafel-mix in een mooie pot en bewaar in het donker in je voorraadkast.

Zo gebruik je dit falafel-mix:

Per 100 gram falafel-mix gebruik je 150 ml kokend water. Met 100 gram mix maak je 8 tot 10 kleine falafels

 1. Doe de mix in een kommetje, voeg het kokende water toe, roer even goed door en laat 20 minuten rusten in de koelkast.
 2. Na 20 minuten verwarm je de oven voor op 200°C.
 3. Het beslag is als het goed is mooi opgesteven en je kunt er nu voorzichtig falafels van vormen. Met dit recept is balletjes vormen lastig. Ik pak meestal wat beslag en vorm deze met mijn handen tot kleine falafels op de bakplaat.
 4. Bak de falafel in een voorverwarmde oven voor ongeveer 25 minuten. Tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn. Eet smakelijk!