Vegan worstjes!

Seitan, misschien ken je het wel. Seitan is gemaakt van tarwegluten, het eiwitrijke deel van tarwe. Het is dus ontzettend eiwitrijk en het heeft een vleesachtige structuur: er zit zelfs meer eiwit in dan menig stukje vlees en het bevat geen cholesterol en verzadigd vet. Ideaal voor het maken van je eigen vleesvervangers! Ik wilde al heel lang iets met seitan maken, maar heb dit altijd een beetje voor me uit geschoven. Ik dacht dat het veel gedoe zou zijn, ingewikkeld, tijdrovend enz. Maar niks is minder waar! Een paar weken geleden heb ik een zak biologische tarwegluten besteld en ben gaan experimenteren. De eerste lading worstjes was te droog, de tweede te taai en de derde te pittig. Na veel proberen heb ik hΓ©t perfecte recept gevonden voor deze Italiaanse worstjes.

Wij gebruiken de worstjes voor bij de stamppot boerenkool, als hotdog (met uitjes en augurken), of ik snijd de worstjes in kleine stukjes en kook ze mee in een lekkere tomatensaus.

Veel plezier met maken!

vegan worstjes seitan vleesvervanger plantaardig

IngrediΓ«nten voor de Italiaanse worstjes van seitan

(voor 16 tot 18 worstjes)

  • 160 gram tarwegluten
  • 40 gram kikkererwtenmeel
  • 2 theelepels ketjap
  • 25 gram milde miso pasta
  • 50 gram tomatenpuree
  • 1 eetlepel ketchup
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 1/2 theelepel grof gemalen venkelzaad (ik zelf doe dat even in mijn vijzel)
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel grof gemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels ProvenΓ§aalse kruiden
  • 150 ml water
  • 25 gram kokosolie, gesmolten
  • snufje chilipoeder

Benodigdheden: alumiumfolie en een stoompannetjeΒ 

Je kunt deze worstjes heel goed invriezen! Dus maak er vooral meteen veel, en leg een goede voorraad in je vriezer aan πŸ˜‰Β 

Zo maak je ze

  1. Doe alle bovenstaande ingrediΓ«nten in een grote mengkom en kneed het geheel goed door met je handen, 5 minuten is genoeg. Het mengsel wordt een beetje taai en misschien wat nattig, maar dit is helemaal goed!
  2. Vorm met je handen kleine worstjes van het mengsel, dit hoeft niet heel netjes of strak (zie onderstaande foto).
  3. Wikkel elk worstje in een stukje aluminiumfolie, en draai de zijkanten van het folie dicht. Let op: draai de worstjes niet tΓ© strak in het folie, tijdens het stomen zet seitan uit, en dan kunnen de worstjes uit het aluminiumfolie knappen.
  4. Breng een stoompannetje met water aan de kook en stoom de worstjes in het stoompannetje in 15 minuten gaar. Na 15 minuten kun je even een worstje testen door deze eruit te halen en te kijken of hij stevig is. Is het worstje nog erg zacht, dan stoom je ze nog even 5 minuten langer. (De worstjes worden steviger wanneer ze afkoelen, dus wanner ze na het stomen nog een beetje flexibel zijn is dat helemaal goed!).
  5. Na 15 minuten haal je de worstjes voorzichtig uit het aluminiumfolie en laat je ze volledig afkoelen. Je kunt de worstjes nu gebruiken in allerlei heerlijke plantaardige gerechten! Bak ze in de pan, gebruik ze als hotdog, bij de stamppot enz. Eet smakelijk!Β 
vegan worstjes seitan vleesvervanger plantaardig
vegan worstjes seitan vleesvervanger plantaardig
vegan worstjes seitan vleesvervanger plantaardig
vegan worstjes seitan vleesvervanger plantaardig