Weer een heerlijk receptje voor een zelfgemaakte vleesvervanger. Italiaanse worstjes dit keer, met kruiden, zongedroogde tomaat en een basis van witte bonen en paddestoelen. De worstjes smaken heerlijk bij een stamppotje, bij een salade of snijd ze in stukjes en meng ze door een lekker pastagerecht. Je kunt ze zelfs gebruiken in een vegan worstebroodje! Koop dan wat vegan bladerdeeg en vouw de worstjes daar in, smullen! 

Ik gebruik havermeel als een glutenvrije vervanger voor normaal paneermeel. Je kunt dus ook gewoon paneermeel gebruiken, de wortjes zijn dan alleen niet meer glutenvrij. Ik maak mijn eigen havermeel door wat havermout te malen in de blender. 

Ingrediënten voor de Italiaanse worstjes met witte bonen en paddestoelen

4 à 5 personen

  • 400 gram gekookte witte bonen (afgespoeld en uitgelekt)
  • 250 gram kastanjechampignons 
  • 1 flinke theelepel paprikapoeder
  • 4 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden 
  • 2 tenen knoflook
  • 10 tot 12 zongedroogde tomaatjes
  • 4 eetlepels tapioca zetmeel of maizena
  • 1 ui
  • flinke snuf zeezout
  • peper
  • havermeel

Ik gebruikte biologische zongedroogde tomaatjes op olie. Omdat ik liever niet teveel olie wil gebruiken in gerechten, spoel ik de tomaatjes goed af onder de kraan voordat ik ze toevoeg aan het ‘gehakt’.

Zo maak je de worstjes

  1. Maak de champignons schoon en hak ze heel erg fijn. Doe de fijngehakte champignons in een grote kom, samen met de witte bonen, Italiaanse kruiden, paprikapoeder, 4 eetlepels tapiocazetmeel en 120 gram kikkererwtenmeel.
  2. Snipper een uitje en snijd de zongedroogde tomaatjes fijn. Voeg ook deze toe aan de kom. 
  3. Pers 2 grote tenen knoflook uit boven de kom en kneed alles met je handen tot een soort ‘gehakt’. Voeg naar smaak wat peper en zout toe. (let er wel op dat de zongedroogde tomaatjes al best wat zout bevatten). 
  4. Als je alles goed hebt doorgekneed vorm je er met je handen mooie worstjes van. Leg de worstjes voorzichtig in een laagje havermeel en zorg ervoor dat elk worstje bedekt is met een dun laagje paneermeel.
  5. Leg de gepaneerde worstjes een halfuurtje in de koelkast, zo worden ze mooi stevig. 
  6. Haal ze na een half uurtje uit de koelkast en bak ze mooi bruin in de koekepan. Eet smakelijk!