Ik probeer zo veel mogelijk zelf te maken, zo ook deze Italiaanse spread voor op brood of toastjes. Als ik iets zelf maak kan ik precies bepalen wat ik erin stop, en dat is soms wel zo fijn. Wij aten deze spread afgelopen weekend lekker buiten in het zonnetje. Mijn vriend at de spread op toastjes en ik op plakjes komkommer en courgette, zo lekker! Ik zelf eet zoveel mogelijk glutenvrij en vind plakjes groente een goedkoper en beter alternatief dan glutenvrije (vegan) toastjes. De spread is op basis van witte bonen en groente, vol met gezonde eiwitten en vezels. Deze Italiaanse spread doet mij ergens wel een beetje aan pesto denken, maar dan zonder olie en veel zout. Ik heb een versie gemaakt die geen vet bevat, maar je zou er nog een handje pijnboompitten of geweekte cashewnoten doorheen kunnen blenden.

Ingrediënten voor de Italiaanse spread:

  • 250 gram witte bonen
  • 2 eetlepels biologische Italiaanse kruiden
  • 1 rode paprika
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 3  dadels
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 15 gram edelgist
  • 5 zongedroogde tomaten
    (van te voren even een halfuur weken in warm water)

Zo maak je het

Giet het vocht van de zongedroogde tomaatjes af en spoel de bonen goed af in een vergiet. Plaats alle ingrediënten in een keukenmachine of blender en blend alles tot het goed gemengd is. De spread is heerlijk op brood, plakjes komkommer, courgette of paprika. Eet smakelijk!