Aardappelen staan bij ons elke week op het boodschappenlijstje. Aardappelen zijn makkelijk en snel klaar te maken en vullen goed. Toch worden aardappelen soms bestempeld als dikmakend of ongezond en zou de aardappel teveel koolhydraten bevatten. Mijn vriend en ik eten al jaren veel aardappelen en zijn beide slank, fit en gezond. Ik denk dat de meeste mensen aardappelen op de verkeerde manier eten. In de vorm friet, in de stamppot met vlees en jus of gebakken in veel olie of boter. De aardappel wordt dus vaak gecombineerd met veel vet en/of dierlijke producten. Dierlijke producten en slechte kwaliteit oliën en vetten hebben een verzurende werking op ons lichaam, terwijl de aardappel helemaal basisch is en helpt ziekten te voorkomen.

De aardappel bevat ontzettend veel vitaminen, mineralen, vezels en gezonde koolhydraten. De vezels en koolhydraten in aardappelen helpen onze bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Ook zijn aardappelen ideaal voor mensen met darm- en spijsverteringsproblemen, omdat ze de goede bacteriën in onze darmen voeden en onze darmwand niet irriteren zoals granen dat soms kunnen doen. Power to the pieper!

Ingrediënten voor de Italiaanse rösti koek

Voor 2 personen

 • 500 gram vastkokende aardappelen, geschild.
 • 1 punt paprika
 • 20 groene olijven
 • 2 eetlepels Italiaanse kruiden
 • 1 eetlepel bloem (gebruik voor een glutenvrije versie boekweitmeel).
 • Het sap van 1/2 citroen
 • 3 tenen knolfook
 • Peper en zout
 • Eventueel wat rauwkost om bij de rösti koek te serveren. Ik gebruike alfalfa en botersla en maakte een dressing van gelijke delen rauwe honing en mosterd.

Benodigdheden:

 • Een koekenpan met deksel
 • Een rasp

Zo maak je het:

 1. Rasp de aardappelen.
 2. Meng de aardappelen in een grote kom met het sap van een 1/2 citroen. Door het citroensap worden de aardappelen niet bruin.
 3. Pers 3 tenen knoflook uit boven de aardappelen en voeg ook de Italiaanse kruiden, peper, zout en een eetlepel meel toe.
 4. Kneed dit alles even goed door met je handen.
 5. Laat een klein beetje olie warm worden in een koekenpan. Ik gebruikte kokosolie.
 6. Als de olie warm is doe je het aardappel mengsel in de pan. Druk dit even goed aan met een spatel of de achterkant van een lepel. Het moet een stevige, ronde koek worden.
 7. Draai het vuur nu laag en laat de rösti 10 tot 15 minuten langzaam garen met het deksel op de pan.
 8. Na 10 tot 15 minuten draai je de koek om en laat je de andere kant met het deksel op de pan garen. (Het omdraaien vergt even wat handigheid en gaat het beste met een deksel of bord. Plaats een bord boven op de koekenpan, en draai snel om. Nu ligt de koek op het bord en kun je koek weer rustig de pan in laten glijden en de andere kant bakken).
 9. Na een kwartiertje draai je het vuur wat hoger en bak je de koek zonder deksel. Zo kan de koek mooi knapperig en bruin bakken. Spiek af en toe even met een spatel onder de koek.
 10. Als de onderkant mooi bruin is draai je de koek nog één keer om en bak je ook deze kant mooi bruin.
 11. Serveer de koek met rauwkost en/of een lekker soepje. Eet smakelijk!