Mijn hoofdgerecht met kerst dit jaar bestaat onder andere uit deze heerlijke Italiaanse balletjes. De balletjes zijn vrij van gluten, soja en zijn super smaakvol! Ook is het recept erg simpel en heb je er geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig. Je kunt de balletjes prima een dag van te voren maken en bewaren in de koelkast. Ik serveer de balletjes met deze zelfgemaakte aardappeltoefjes (pommes duchesse). 

Ik hoop jullie te laten zien dat gezond en lekker eten heel goed samen gaan met de kerst. Deze balletjes zijn daar een goed voorbeeld van. De balletjes hebben een rijke en stevige smaak en bestaan voor het grootste deel uit peulvruchten en champignons. Vol vezels, vitaminen, mineralen, gezonde koolhydraten en eiwitten. He-le-maal niks mis mee dus! Omdat ik zelf helemaal glutenvrij eet heb ik gekozen voor glutenvrij paneermeel (van mais). Ik vond dit in de biologische supermarkt bij de bakspullen. Natuurlijk kun je ook normaal paneermeel gebruiken als je niet glutenvrij eet. 

Je kunt deze balletjes op twee manieren serveren. Ik serveer ze ín de tomatensaus als deel van een hoofdgerecht, maar ze zijn ook erg lekker als borrelhapje zónder tomatensaus. Het paneermeel zorgt voor zo’n lekker knapperig laagje en de binnenkant blijft lekker zacht en romig. Het doet bijna denken aan een plantaardige bitterbal (woorden van mijn man). 

Op de borrelplank doen de Italiaanse balletjes het goed met een lekkere mosterd of zelfgemaakte pesto. Serveer er wat rauwkost bij (komkommer, cherrytomaatjes) en je hebt een heerlijk hartig hapje. 

Recepten voor een lekker sausje of smeersel bij de borrel:



 

Ingrediënten voor de Italiaanse balletjes

4 personen

  • 250 gram kastanje champignons
  • 250 gram witte bonen, gekookt 
  • 3 volle eetlepels gedroogde rozemarijn
  • 1 witte ui
  • 1 1/2 tot 2 theelepeltjes groente bouillonpoeder of 1/2 verkruimeld groentebouillonblokje 
    (ik gebruik biologisch bouillonpoeder met zeezout)
  • flinke wat gemalen zwarte peper 
  • 100 gram kikkererwtenmeel
  • 2 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden
  • paneermeel (ik gebruik glutenvrij paneermeel van mais)
  • kokosolie om in te bakken

Ingrediënten voor de tomatensaus

  • 1 fles passata ± 700 ml
  • 2 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 courgette
  • peper en zout 
  • garnering: 100 gram pijnboompitten en een paar handjes verse rucola

Zo maak je het

  1. Maak de champignons schoon met een borsteltje en hak de champignons en ui heel fijn. 
  2. Doe de champignons en ui in een grote kom en voeg hier de bonen, rozemarijn, Italiaanse kruiden, bouillon en het kikkererwtenmeel aan toe. Kneed er met je handen een mooi ‘gehakt’ van. 
  3. Vervolgens rol je er met je handen kleine balletjes van. Als je alle balletjes hebt gedraaid haal je ze één voor één door het paneermeel.
  4. (Let op: als je ervoor kiest om de balletjes in tomatensaus te serveren is het niet nodig om de balletjes te paneren. Sla het paneren over en bak de balletjes zonder paneermeel mooi bruin in de koekenpan).
  5. Bak de gepaneerde balletjes in laagje olie in een goede koekenpan. Als ze allemaal gaar en mooi bruin zijn zet je het vuur uit. 

De tomatensaus

  1. Was de courgette en snijd deze in kleine stukjes. 
  2. Voeg de courgette, samen met de passata, kruiden en de kokosbloesemsuiker toe aan de pan. Knijp hier de twee tenen knoflook boven uit en breng de saus aan de kook. 
  3. Als de saus begint te koken zet je het vuur laag en doe je het deksel op de pan. Laat de saus 15 minuutjes koken en verwijder daarna het deksel. Laat de saus nog even 10 minuutjes pruttelen zonder deksel, op deze manier dikt de saus een beetje in. Als de courgette gaar is en de saus mooi dik, draai je het vuur uit. Voeg eventueel wat peper en zout toe.
  4. Voeg de gehaktballetjes toe aan de tomatensaus en roer dit voorzichtig door. 
  5. Garneer de gehaktballetjes in tomatensaus met pijnboompitten en verse rucola.