hummus zongedroogde tomaat gezond vegan glutenvrij plantaardig

Zelf hummus maken, niet alleen is dat ontzettend makkelijk, maar het is ook nog eens hartstikke gezond en lekker! Je kunt eindeloos variëren met smaak en bepaalt zelf de ingrediënten. Deze hummus met zongedroogde tomaat is onze favoriet thuis: we eten de hummus op een tosti, cracker of gebruiken het als dip. Zelf kook ik mijn eigen kikkererwten, dit is lekker budget vriendelijk en het scheelt een hoop afval in de vorm van blikjes. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat niet iedereen zin heeft in het koken van peulvruchten, in dat geval gebruik je natuurlijk gewoon een blikje kikkererwten uit de supermarkt. 

Je eigen kikkererwten is helemaal niet moeilijk! Gedroogde kikkererwten week je een nachtje in water en de volgende dag kook je ze in een grote pan voor ongeveer 30-40 minuten, todat ze lekker zacht zijn. Je bewaart de gekookte kikkererwten het beste afgesloten in de koelkast. Kook je veel kikkererwten tegelijk, dan kun je de gekookte erwten ook prima invriezen en bewaren voor later. 

tahin sesampasta hummus

Ingrediënten

  • 250 gram gekookte kikkererwten, uitgelekt
  • 2 tenen knoflook
  • 8 zongedroogde tomaatjes op olie, even afgespoeld en uitgelekt
  • 150 ml water
  • 60 ml witte tahin * (ongeveer 50 gram) 
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • sap van 1/2 citroen

Zo maak je het

  1. Doe alle ingrediënten voor de hummus in een blender of keukenmachine, en laat de hummus net zolang draaien totdat je een egale en romige masa hebt.
  2. Schep de hummus in een mooi schaaltje en garneer met wat kikkererwten, paprikapoeder en wat Provençaalse kruiden. Eet smakelijk!

* Witte tahin is gemaakt van gepelde sesamzaadjes, in tegenstelling tot de bruine tahin die gemaakt is van (je raadt het al) ongepelde sesamzaadjes. Witte tahin is de tahin die tradtioneel gebruikt wordt bij het maken hummus. Voor de smaak van goede hummus is witte tahin essentieel.