Spruiten…ik maakte ze niet zo vaak klaar….Totdat ik van de groente boer een gigantische kist met gratis spruiten kreeg! Toen moest ik wel. Elke week Hollandse spruiten met aardappelen eten word een beetje saai dus ik ben gaan experimenteren met andere smaken, kruiden en recepten. Een van de recepten deel ik vandaag met jullie: romige spruiten met kerrie en wortel. Ik kook er altijd wat rijst bij, maar met aardappelen, couscous of pitabrood is dit ook heerlijk! 

Houd je niet van spruiten, dan vervang je ze gewoon door doperwten, sperziebonen of broccoli. Of een mix van dat alles. Mocht je minder kokosmelk willen gebruiken, dan kun je de helft van de kokosmelk vervangen door plantaardige melk. Rijstemelk, sojamelk of ongezoete amandelmelk werken goed in dit gerecht.

Ingredienten voor de romige spruiten met wortel, kerrie en gele rijst

2 à 3 personen

  • 500 gram spruiten (schoongemaakt)
  • 350 – 400 gram wortel of winterpeen
  • 2 uien
  • 2 flinke tenen knoflook 
  • 1 blikje kokosmelk van 400 ml
  • 150 tot 200 ml water
  • maizena, arrowroot of tapiocazetmeel om te binden
  • 3 flinke theelepels grove en pittige mosterd
  • 1 1/2 eetlepel kerrie
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • peper en zout naar smaak 
  • optioneel: in plakjes gesneden komkommer
  • 100 tot 150 gram rijst per persoon
  • rozijnen
  • citroenrasp
  • gedroogde kurkuma

 

Ik vind het bij dit gerecht lekker om de rijst te koken met wat rozijnen, kurkuma en citroenrasp. Je kunt ook prima gewone rijst koken, maar ik vind de gele rijst wel echt wat toevoegen! Gebruik per persoon een klein handje rozijnen en voeg naar smaak wat verse citroenrasp en kurkuma toe.

Zo maak je het

  1. Maak de spruiten en wortelen schoon en snijd de wortelen in kleine plakjes. Voeg de wortelen en spruiten toe aan een grote pan en voeg hier twee fijngesneden uien, twee uitgeperste tenen knoflook, de kokosmelk, kruiden, mosterd en het bouillonblokje aan toe. Voeg ook het water toe (150 tot 200 ml). Zet het vuur aan en breng alles aan de kook. Wanneer het kookt zet je het vuur laag en laat je alles rustig pruttelen met het deksel op de pan. 
  2. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de rijst gaar is voeg je per persoon 1 klein handje rozijnen toe en naar smaak verse citroenrasp en kurkuma.
  3. Wanneer de wortel en spruiten zacht zijn kun je het geheel eventueel wat binden. Doe 1 à 2 eetlepels maizena in een kopje met 3 eetlepels koud water en maak hier een papje van. Voeg dit papje toe aan de pruttelende pan en roer goed door! (Je kunt meer of minder maizena gebruiken, afhaneklijk van hoe dik je het graag wilt hebben). Voeg naar smaak nog wat zeezout of peper toe.
  4. Serveer de romige spruiten met de gele rijst en wat plakjes komkommer. Eet smakelijk!