Warme chocolademelk kan natuurlijk niet ontbreken in de koude wintermaanden. Er is niks lekkerders dan op een koude dag lekker op de bank te kruipen met een grote mok warme chocolademelk. Je kunt tegenwoordig plantaardige chocolademelk in de supermarkt kopen, maar er gaat niks boven zelfgemaakte. Ik vind het tijdens de feestdagen heerlijk om mijn chocolademelk met zelfgemaakte hazelnootmelk te maken. Chocolademelk zoals je deze nog nooit hebt geproefd (de woorden van mijn man: vloeibare nutella). Als je dit nog nooit geprobeerd hebt, dan wordt dat hoog tijd!

Zelf notenmelk maken is behalve veel lekkerder, ook een stuk betaalbaarder. Een pak amandelmelk uit de supermarkt bevat hooguit 15% amandel en de rest is water met een paar toevoegingen. Maak je je eigen notenmelk, dan bepaal je zelf wat en hoeveel je erin stopt. Ook is zelfgemaakte notenmelk helemaal vers, wat betekent dat alle vitaminen en mineralen nog aanwezig zijn. (Een pak notenmelk uit de supermarkt is houdbaar en staat al een poos in het schap).

Gezondheidsvoordelen van de hazelnoot

Ik gebruik voor dit recept de hazelnoten van Noten.nl. Deze hazelnoten zijn ongeroosterd, onbewerkt en erg betaalbaar (niet geheel onbelangrijk). Behalve erg lekker zijn hazelnoten ook super gezond en voegen ze een goede hoeveelheid mineralen en vitamine toe aan de chocolademelk. 

Gezondheidsweetjes over de hazelnoot:

  • De hazelnoot hoort samen met de walnoot, pecannoot, amandel en pistachenoot thuis in de top 5 van meest gezonde noten. 
  • Hazelnoten zitten vol met vitaminen: B1, B2, B3, B5, B6, B11, vitamine K, C en E. (100 gram hazelnoten is genoeg voor 100% van de dagelijkse behoefte aan vitamine E). 
  • De mineralen die je in hazelnoten vindt zijn: koper, calcium, ijzer, magnesium, fosfor en zink. 
  • Hazelnoten bevatten ontzettend veel anti-oxidanten. Deze beschermen ons tegen ziekte en houden ons jong. 


 

Ingrediënten voor de chocolade-hazelnootmelk

voor 2 grote mokken 

benodigdheden: blender en notenmelkzak of kaasdoek 

  • 120 gram hazelnoten
  • 600 ml water
  • 4 medjoul dadels 90-100 gram

Ik gebruik 4 dadels om de melk mee te zoeten en vind dit genoeg. Houd je nou van een nóg zoetere chocolademelk, dan voeg je gewoon een eetlepel kokosbloesemsuiker toe. 

Zo maak je het

  1. Doe alle ingrediënten (behalve de cacao) in de blender en laat de blender draaien totdat alles goed gemengd is en er geen stukjes noot meer zichtbaar zijn.
  2. Plaats een notenmelkzak of kaasdoek in een pannetje of kom (met de opening goed open) en giet hier de melk in. Knijp met twee handen de melk eruit, doe dit langzaam en houd de notenmelkzak goed boven de pan of kom. (zie onderstaande foto)
  3. Als je alle melk eruit hebt geknepen zet je het pannetje op laag vuur en voeg je 3 eetlepels cacao poeder toe. Roer even goed door met een garde. Laat de chocolade hazelnootmelk langzaam aan de kook komen, zodra het begint te pruttelen zet je het vuur uit. Schenk de chocolademelk in een mooie mok en serveer er natuurlijk een kerstkoekje bij. 

Een notenmelk zak gebruik ik altijd voor het maken van verschillende soorten notenmelk, ik vind het een musthave in de keuken. Zoals je op de foto ziet is mijn notenmelkzak een beetje bruin gekleurd, dit komt door het vele kurkuma- en bietensap dat ik ermee gemaakt heb. Normaal gesproken is een notemelkzak mooi wit 😉