havermuffins met wortel, walnoten en gember

Als het aan mijn ligt kun je nooit genoeg recepten hebben voor gezonde en makkelijke muffins. Deze havermuffins zijn ontstaan doordat ik geen zin had om havermeel te malen in mijn blender. Dan moet de blender weer worden schoongemaakt, wรฉรฉr een extra handeling, dus ik dacht: met gewone havermout of havervlokken moet dit toch ook kunnen? En jawel hoor, dat kan! Voedzame muffins vol vezels, eiwitten, omega 3 (walnoten en lijnzaad), fruit en zelfs groente!

Je kunt deze muffins heel goed eten als ontbijt! Ze vullen goed en bevatten alles wat je nodig hebt om de dag vol energie te beginnen. Ik heb in mijn recept walnoten en lijnzaad gebruikt, maar deze kun je vervangen door pompoenpitten, zonnebloempitten, cashewnoten, wat je lekker vindt!

Ook kun je de wortel in dit recept 1 op 1 vervangen door zoete aardappel, en het recept verder gewoon aanhouden.

havermuffins met wortel, walnoten en gember

Ingrediรซnten voor de havermuffins

Voor 5 grote of 8 kleine muffins

  • 300 gram wortel
  • 60 ร  70 gram walnoten, grof gehakt
  • 50 gram gemalen lijnzaad
  • 200 gram havermout of havervlokken (of mengsel van beide)
  • 2 theelepels gember poeder
  • snufje zeezout
  • 2 bananen
  • 3 medjoul dadels (houd je van รฉcht zoete muffins, gebruik dan 4 of 5 dadels)
  • 100 ml water
  • 25 gram meel naar keuze (ik gebruik boekweitmeel)

Benodigdheden

Ik gebruik voor dit recept een siliconen muffinvorm voor 5 grote muffins. Heb je nou een normaal bakblik voor muffins, geen probleem, dan maak je met dit recept 8 kleinere muffins.

Heb je nou helemaal geen muffinvorm in huis, dan kun je dit recept prima in een cakeblik bakken. Bak het geheel dan iets langer en snijd de ‘cake’ na het bakken + afkoelen in plakken.

Zo maak je de havermuffins

  1. Snijd de wortel in stukjes en stoom of kook de wortel gaar in een pannetje.
  2. Verwarm de oven voor op 180ย ยบC.
  3. Pureer de wortel samen met de bananen, dadels en 100 ml water tot een gladde puree, ik zelf doe dit in mijn blender, maar met een staafmixer gaat dit ook prima!
  4. Doe de puree van wortel, dadel en banaan in een kom en voeg hier alle overige ingrediรซnten aan toe (de gember, havervlokken, gehakte walnoten, gemalen lijnzaad, zeezout en 25 gram meel). Schep het geheel even goed door en verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Wees niet te zuinig met vullen, schep de muffinvormpjes goed vol, de muffins rijzen namelijk niet heel erg (zie onderstaande foto). Let op: gebruik je een bakblik of metalen muffinvorm, dan moet je deze even invetten en bebloemen voor gebruik.
  5. Bak de muffins in een voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten, totdat ze mooi stevig zijn en een beetje loslaten van de vorm. Eet smakelijk!
havermuffins met wortel, walnoten en gember