Gezonde en voedzame lekkernijen maken is helemaal niet zo moeilijk. Deze ‘bonbons’ met haver en cranberry’s zijn ontzettend makkelijk te maken en je hebt geen oven nodig. Ideaal als je last-minute toch nog iets lekkers op tafel wil zetten. Voor deze bonbons gebruik ik de gedroogde cranberry’s en de amandelen van Noten.nl. De gedroogde cranberry’s zijn gezoet met appeldiksap en de amandelen zijn ongezouten en rauw. In het recept gebruik ik gemalen amandelen, eigenlijk een soort amandelmeel. Ik kies ervoor mijn amandelen zelf te malen in de blender. Dit is veel goedkoper en persoonlijk vind ik dat de amandelen meer smaak en aroma hebben als ze vers gemalen zijn. (Je kunt natuurlijk ook kiezen voor kant-en-klaar amandelmeel).

Je kunt met deze bonbons ook goed variëren. De cranberry’s kun je vervangen door allerlei soorten gedroogd fruit: abrikozen, pruimen, appel, moerbeien, rozijnen enz. Ook kun je er allerlei kruiden aan toe te voegen zoals: kaneel, gember, speculaaskruiden of steranijs. Probeer lekker uit zou ik zeggen! 



 

Ingrediënten voor de haver-cranberry bonbons met pure chocolade

maakt 24 bonbons

benodigdheden: cakeblik 

  • 150 gram havermout 
  • 120 gram gedroogde cranberry’s
  • 140 gram gemalen amandelen of amandelmeel
  • 80 gram appelstroop
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 2 eetlepels water
  • 30 gram kokosrasp
  • snuf zeezout
  • 70 gram pure chocolade 
  • 20 gram kokosolie 

Zo maak je het

  1. Doe alle ingrediënten (behalve de chocola en kokosolie) in een grote kom. Kneed alles door met je handen en vorm er een stevig mengsel van. Eigenlijk een soort muesli. 
  2. Bekleed een cakeblik met bakpapier of aluminiumfolie en plaats het haver-cranberry mengsel hierin. Verdeel het over de bodem en druk het stevig aan (ook goed in de hoeken). 
  3. Verwarm de chocolade met de kokosolie in een klein pannetje op laag vuur. Als de chocolade en kokosolie zijn gesmolten zet je het vuur uit en verdeel je het gesmolten chocolade mengsel over de haver-cranberry laag in het cakeblik. 
  4. Zet het cakeblik een uur in de koelkast, zo wordt de chocola hard en de laag muesli stevig. 
  5. Na een uur haal je het uit de koelkast en haal je het geheel voorzichtig uit het cakeblik. Leg op een snijplank en snijd in ongeveer 24 blokjes. Serveer bij een goed kop kruidenthee of een warme mok chocolademelk. 

Je kunt er nog voor kiezen om de bonbons te garneren met gedroogd fruit, stukjes noot of kokosrasp. Doe dit dan als de chocola nog zacht is, op deze manier blijft de versiering goed zitten.