Zoals jullie misschien wel weten eten wij thuis grotendeels glutenvrij. Ik vind het leuk om makkelijke en glutenvrije receptjes te bedenken met ingredi√ęnten die simpel en gezond zijn. Deze hartige pannenkoekjes eet ik regelmatig en ik wilde het recept graag met jullie delen. Ze bevatten veel eiwit en vezels door het gebruik van boekweit- en kikkererwtenmeel + een flinke portie groente. Je kunt er dus een lange tijd op vooruit! Eet deze hartige pannenkoekjes als lunch of avondeten en beleg ze met wat je lekker vindt. Ik eet de pannenkoekjes graag met een puree van wortel en bataat, maar een lekkere hummus of pesto is ook erg lekker! De linkjes naar twee andere lekkere spreads staan hieronder:

Tip: bestel je kikkererwtenmeel en boekweitmeel online. Dit is vaak veel goedkoper en je kunt een grotere hoeveelheid bestellen. Ik vind het ideaal als ik glutenvrij meel op voorraad heb ūüôā

Ingredienten voor de hartige pannenkoekjes met bataat en zuurkool

voor 2 à 3 personen

  • 200 gram boekweitmeel
  • 200 gram kikkererwtenmeel
  • 300 ml water
  • snuf zeezout
  • halve theelepel kerrie
  • 300 gram bataat, geschild en in blokjes¬†
  • 250 gram wortel¬†
  • 1 kleine gele ui
  • peper en zout
  • handje gekookte doperwten of kikkererwten
  • 1 teen knoflook¬†
  • 2 √† 3 handjes zuurkool

Zo maak je het

 

De groentepuree

  1. We beginnen met de groentepuree van bataat en wortel.  Snijd de bataat en wortel in blokjes en de ui in ringen. Doe de bataat, wortel en ui in een pannetje, voeg een goede bodem water toe en breng alles aan de kook. Laat het zachtjes pruttelen totdat de groenten gaar zijn.
  2. Ik gebruik in dit recept gekookte doperwten. Let er dus op dat je deze ook even kookt terwijl de groentepuree op staat. Je kunt de doperwten vervangen door kikkererwten.
  3. Wanneer de groenten klaar zijn giet je de groenten af. Voeg een teentje (rauwe)knoflook toe aan de groenten en pureer het geheel tot een mooie groentepuree. Let op: giet het kookwater goed af, anders krijg je een te natte groentepuree. 
  4. Breng de groentepuree op smaak met peper en zout.

 De hartige pannenkoekjes 

  1. Meng het boekweitmeel, kikkererwtenmeel, water, snuf zout en een halve theelepel kerrie in een kom.
  2. Zet een goede koekenpan op het vuur (ik gebruik een pan met goede antiaanbaklaag) en laat deze goed warm worden. Wanneer de pan heet is, bak je één voor éen de pannenkoekjes. Maak pannenkoekjes met een doorsnede van ongeveer 15cm. Gebruik eventueel een beetje (kokos)olie om de pannenkoekjes in te bakken.
  3. Beleg de pannenkoekjes met een flinke laag groentepuree. Voeg wat doperwten of kikkerwten toe en verdeel de zuurkool over de pannenkoekjes. Eet smakelijk!