Hartig plantaardig broodbeleg kun je heel makkelijk zelf maken. Het is een leuke manier om geld te besparen en vaak is een zelfgemaakte spread veel gezonder en lekkerder. Ik kwam bij onze biologische winkel een potje bietenspread tegen. De ingrediënten: veel zonnebloemolie en in verhouding helemaal niet zoveel rode biet. Ik dacht, dit moet anders kunnen en ben zelf met een spread aan de slag gegaan. Mijn versie is net zo smaakvol en romig, maar bevat dankzij de witte bonen veel minder vet.

Ik gebruik voor de spread rauwe rode biet. Een rauwe biet is toch net wat krachtiger en gezonder. Je behoudt op deze manier alle voedingsstoffen van de rode biet en het geeft de spread een prachtige fel rood/roze kleur. De spread is heerlijk op een plak roggebrood met wat zuurkool, komkommer en kiemen. Met een laagje grove mosterd eronder is het net een hartig gebakje.

Ingrediënten voor de bietenspread

  • 220 gram gekookte witte bonen
  • 120 gram rauwe rode biet
  • 2 teentjes knoflook
  • sap van 1/2 citroen
  • flink wat zwarte peper en zeezout
  • 30 gram zonnebloempitten

Zo maak je het

  1. Week de zonnebloempitten van te voren in warm water. Ongeveer een halfuur tot uur. Giet ze daarna af en spoel ze goed af onder de kraan. Door het weken worden de pitten wat zachter en kun je ze makkelijk verwerken.
  2. Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en blend totdat je een mooie egale bietenspread hebt.
  3. Proef de spread even en kijk of de spread nog meer zout of peper nodig heeft. Ik zelf houd wel van een pittige spread en gebruik flink wat zwarte peper.

Ik gebruik voor het maken van deze spread een Vitamix. Dit is een krachtige blender en ik kan hiermee in een handomdraai lekkere spreads maken. Noten, zaden of harde groenten zijn geen probleem. Heb je nou geen sterke blender, dan kun je beter een keukenmachine of sterke staafmixer gebruiken. Je kunt altijd een scheut water toevoegen als je blender er wat moeite mee heeft. 

Probeer ook eens deze vegan roomkaas met knoflook en kruiden of deze kruidige doperwtensrpead met rucola.