Deze glutenvrije pannenkoekjes maak ik vaak in het weekend, op een zondagochtend bijvoorbeeld. Het is leuk om soms iets meer tijd te nemen voor het ontbijt en de dag lekker langzaam te beginnen. Ik gebruik voor deze glutenvrije pannenkoekjes boekweit- en amandelmeel. Mocht je niet van boekweit- of amandelmeel houden dan vervang je deze gewoon door een ander soort meel. De bosbessensaus maak ik met wilde bosbessenpoeder van Berryconcept en verse dadels. Zowel wilde bosbessen als dadels zijn super gezond voor ons en bevatten veel geneeskrachtige eigenschappen.

Dadels zijn een goede bron van vitamine A en B-complex en zijn rijk aan bepaalde mineralen, zoals ijzer, calcium, magnesium, koper en potassium. Ze geven ons veel energie en maken ons blij!

Wilde bosbessen zijn de krachtigste bessen op aarde. Verwar de kracht van wilde bosbessen niet met de gewone blauwe bessen die je in de supermarkt kunt kopen. Wilde bosbessen groeien al duizenden jaren in de bossen van Scandinavië en hebben zich aangepast aan het klimaat gedurende de millennia. Het zijn ontzettend krachtige plantjes met uitzonderlijke eigenschappen. De gekweekte bessen zijn natuurlijk ook erg gezond, maar als het gaat om de geneeskrachtige werking, dan winnen de wilde (bos)bessen met gemak. Wilde bosbessen beschermen tegen kanker, verwijderen zware metalen en gifstoffen, bevatten een hoge dosis antioxidanten, werken geweldig voor onze hersenen, hebben een prebiotische werking en herstellen de lever.



Ingrediënten voor de glutenvrije pannenkoekjes met bosbessensaus

12 pannenkoekjes, 3 à 4 personen



De glutenvrije pannenkoekjes

  • 200 gram boekweitmeel
  • 60 gram amandelmeel
  • 400 ml plantaardige melk
  • 100 gram rozijnen
  • 1 appel, in hele kleine blokjes gesneden
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gember
  • 1/2 theelepel kardemom
  • snuf zeezout
  • 8 gram bakpoeder
  • eventueel een lepeltje kokosbloesemsuiker

De bosbessensaus

  • 200 gram medjoul dadels, ontpit
  • 2 eetlepels wilde bosbessen poeder van Berryconcept of 100 gram verse bosbessen
  • 100 ml plantaardige melk of water
  • sap van 1 citroen

Zo maak je het

  1. Meng in een kom álle ingrediënten behalve de plantaardige melk, appel en rozijnen. Meng goed met een lepel of spatel.
  2. Wanneer alles goed gemengd is voeg je de plantaardige melk toe. Roer goed door, er mogen geen klontjes meer in het beslag zitten.
  3. Vervolgens voeg je de rozijnen en stukjes appel toe.
  4. Bak de pannenkoekjes in een pan op laag tot middelhoog vuur, ongeveer een halve minuut per kant. Ze moeten aan beide kanten mooi bruin zijn. Gebruik twee eetlepels beslag per pannenkoekje. (Ik bak de pannenkoekjes in een goede pan met anti-aanbaklaag. Heb je nou niet zo’n pan, gebruik dan een beetje kokosolie om je pan mee in te vetten.
  5. Ga door tot al het beslag op is en je 12 prachtige pannenkoekjes hebt.
  6. Ten slotte maken we de bosbessensaus. Plaats alle ingrediënten in de blender of keukenmachine, en blend het geheel tot een mooie egale saus. Als je geen sterke blender of keukenmachine hebt, kun je de dadels van te voren even weken in warm water. Hierdoor worden de dadels wat zachter en blenden ze makkelijk.

Serveer de pannenkoekjes met de bosbessensaus en eventueel wat vers gesneden fruit zoals banaan, appel of aardbeien. Voor een uitgebreid artikel over wilde bosbessen en hun geneeskrachtige eigenschappen, klik hier.