Het eerste kerstrecept van dit jaar is een feit: kerstkransjes! En niet zomaar kerstkransjes, deze kransjes bevatten geen geraffineerde suikers, zijn helemaal vegan én glutenvrij! Ik probeer de kerst zo duurzaam mogelijk te vieren en daar hoort natuurlijk lekker plantaardig eten bij. Ik had al een tijdje een idee voor kerstkransjes in mijn hoofd en dacht daarbij aan die kerstkransjes van vroeger: die chocoladekransjes met witte spikkels, je kent ze vast nog wel! Met dat beeld in mijn hoofd heb ik al mijn creativiteit gebruikt voor deze prachtige kerstkransjes. Zien ze er niet feestelijk uit? Het zijn heerlijke brosse koekjes geworden met een laagje knapperige chocolade en kokos. Probeer daar maar eens vanaf te blijven als ze in de kerstboom hangen!

Zoals je hierboven op de foto ziet gebruikte ik voor het ophangen van de kransjes een simpel katoenen draad. Je kunt hier natuurlijk van alles voor gebruiken, denk aan: cadeaulint, garen, jute, reepjes stof enz. Leef je uit! 

 

Dit recept maak ik in samenwerking met Gaiagoods, een duurzame én vegan webshop met allerlei heerlijke producten! Ik ontving een heerlijke pot met dadelstroop, een lekkere reep chocolade en een zakje kokoschips.

 • Dadelstroop is een hele gezonde manier om baksels mee te zoeten. Dadelstroop wordt bereid met 100% dadels: ontzettend gezonde vruchten die vol zitten met vitaminen en mineralen. In tegenstelling tot geraffineerde suiker is dadelstroop minimaal bewerkt en bevat het veel vitaminen, mineralen (ijzer, potassium, calcium en magnesium) en antioxidanten. Ook zit de dadelstroop van Horizon in glazenpot, scheelt weer plastic en je kunt de pot hergebruiken!
 • Vivani chocola 75% is een biologische én vegan chocoladereep, gezoet met kokosbloesemsuiker. Ingrediënten: Cacaomassa, kokosbloesem suiker, cacaoboter. cacao ten minste 75%. Een hele pure en verantwoorde reep dus! 
 • Kokoschips zijn gezond, lekker en ideaal om ontbijtjes of koekjes mee te versieren. De kokoschips worden in de zon gedroogd en worden verder niet verhit of bewerkt. Hierdoor zijn alle voedingsstoffen nog aanwezig (o.a. magnesium, mangaan, kalium en calcium). De kokoschips zitten verpakt in een biologisch afbreekbare verpakking, win-win! 

Ingrediënten voor de glutenvrije kerstkransjes

 • 120 gram havermeel
 • 160 gram boekweitmeel
 • 100 gram dadelstroop
 • snuf zeezout
 • 25 gram gesmolten kokosolie
 • 5 gram baking soda
 • 50 ml plantaardige melk
 • 1 theelepel citroensap of appelazijn
 • 1 1/2 reep pure vegan chocola 
 • kokoschips of kokosrasp

Tips:

 • Havermeel maak je eenvoudig zelf door havermout even te malen in je blender.
 • Heb je geen deegroller in huis? Gebruik dan gewoon een lege glazen fles.
 • Als uitsteker voor de ronde vormpjes gebruikte ik een glas en oude flessendop.  

Heb je nou helemaal geen last van gluten of heb je geen boekweitmeel in huis, dan kun je het boekweitmeel in dit recept vervangen door tarwe- of speltbloem.

Zo maak je de kerstkransjes

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Weeg het haver- en boekweitmeel af en doe dit in een grote mengkom.
 3. Voeg de dadelstroop, gesmolten kokosolie, zout, soda, melk en citroensap toe. Kneed het geheel met je handen tot een mooi samenhangend en stevig deeg.
 4. Strooi een beetje bloem op het aanrecht met een beetje meel en rol het deeg hierop uit tot een mooie plak van ongeveer 0,5cm dik.
 5. Druk met een glas of rondjes uit het deeg en gebruik een oude flessendop voor het uitdrukken van de kleine middelste rondjes. Ga door totdat al het deeg op is.
 6. Leg de koekjes voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de koekjes 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven. (Houd je oven altijd goed in de gaten, iedere oven is anders!). Laat de koekjes rustig afkoelen. (De koekjes worden knapperig en bros als ze volledig zijn afgekoeld).
 7. Smelt de chocolade voorzichtig in een pannetje. Doe dit op laag vuur, anders kan het aanbranden. Wanneer de chocolade gesmolten is giet je het in een kommetje. 
 8. Leg de koekjes op een bakpapiertje en verdeel de gesmolten chocolade over de bovenkant van de koekjes. Verkruimel de kokoschips in je handen (als je kokosrasp gebruikt hoeft dit niet) en bestrooi het over de chocolade. Leg de koekjes 2 uur in de koelkast zodat de chocolade goed hard kan worden. 
 9. Wanneer de chocola helemaal is uitgehard zijn de koekjes klaar om in de boom te hangen, eet smakelijk!