Twee weken terug kwam ik op het idee om zelf glutenvrije crackers te maken. Het was weekend en dan is het wel leuk als er iets lekkers op tafel staat. Ik probeer zoveel mogelijk zelf te maken met de ingrediënten uit mijn keukenkastjes. Dit scheelt weer plastic in de vorm van verpakkingen, het is goedkoper en ik bepaal zelf de ingrediënten. Met kikkererwtenmeel, amandelmeel, ui, mosterd en kerrie heb ik toen heerlijke kerrie/mosterd crackers gemaakt. Erg lekker, maar ik wist toen al dat ik een Italiaanse versie wilde maken. Gisteren stonden dan eindelijk de Italiaanse crackers in de oven en het hele huis rook naar kruiden en pizza. Ook mijn man rook dat toen hij thuis kwam…..de helft is inmiddels al op 😉

Ik zelf snijd de crackers in kleine vierkantjes, als een soort van toastjes. Je kunt de vorm natuurlijk helemaal zelf bepalen. Ook wat betreft beleg is er veel mogelijk. Wij eten ze gewoon met rauwkost: komkommer, radijs, kiemen enz. Maar wil je er écht een speciaal hapje van maken, dan kun je zelf heerlijke en gezonde spreads maken. Ik heb hiervoor een paar hele lekkere recepten op mijn blog staan:

 

Ingrediënten voor de Italiaanse crackers

 • 200 gram kikkererwtenmeel
 • 100 gram amandelmeel
 • 120 gram tomatenpuree
 • 1 flinke eetlepel uienpoeder
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 10 gram gedroogde Italiaanse kruiden
 • 3 tenen knoflook
 • 35 gram pompoenpitten
 • 100 ml water
 • 10 gram kokosbloesemsuiker
 • 3 gram gemalen zeezout

Zo maak je de crackers

 1. Verwarm de oven voor op 180º C.
 2. Voeg álle ingrediënten toe aan een grote kom en pers hier 3 tenen knoflook boven uit. Kneed alles met je hand tot een mooie stevige deegbal.
 3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid het deeg uit tot een dunne plak. Ik maak de plak 0,5 cm dik. Wil je dunnere crackers, maak de plak dan gewoon dunner. Ik rol mijn deeg uit tussen twee vellen bakpapier, zo blijft er niks plakken en is het deeg snel uitgerold.
 4. Plaats het geheel in een voorverwarmde oven voor ongeveer 15 minuten. Na 15 minuten moet het deeg al wat droger zijn.
 5. Haal de crackers na 15 minuten uit de oven en maak er met een scherp mes vierkantjes in. Je hoeft het deeg niet helemaal door te snijden. Het gaat erom dat je de crackers straks makkelijk in vierkantjes kunt breken als ze klaar zijn. (zie foto). Plaats de crackers opnieuw in de oven, weer voor ongeveer 15 minuten.
 6. Na 15 minuten haal je crackers eruit en haal je alle vierkantjes los. De crackers zijn nog niet helemaal knapperig en misschien nog een beetje flexibel. Om ze écht knapperig te krijgen plaats je ze nog één keer in de oven, dit keer voor ongeveer 20 minuten. De crackers mogen best een beetje over elkaar (rommelig) op de bakplaat liggen. Als het goed is zijn ze na 20 minuten mooi gebakken en knapperig. De crackers worden nóg iets knapperiger als ze helemaal afgekoeld zijn.

Iedere oven is natuurlijk anders, daarom is het bij zulke recepten belangrijk dat je goed je eigen oven in de gaten houdt. Zijn je crackers al goed droog na 10 minuten, dan haal je ze er na 10 minuten al uit. Hebben ze op het eind iets langer nodig dan 20 minuten, laat je ze gewoon iets langer zitten. Ook bepaalt de dikte van de plak deeg hoe snel de crackers bakken in de oven. Doe alles op gevoel en kijk goed naar de oven en je crackers.