Glutenvrije crackers zijn ontzettend duur, dus ik maak ze liever zelf. Zelf crackers maken is ontzettend makkelijk en je kunt zelf bepalen welke ingredienten je gebruikt. Ook kun je allerlei lekkere smaken creeeren. Ik maakte al een keer eerder Italiaanse crackers (klik hier voor het recept) maar wilde graag nog een andere vriant maken: crackers met kerrie, mosterd en dille. Wij eten ze vaak in het weekend, lekker met wat hummus, rauwkost of pesto.

Crackers hebben wel echt wat zout nodig, ik gebruik daarom 1 groentebouillonblokje (met zeezout, biologisch en zonder gist). Wil je liever geen bouillonblokje gebruiken, voeg dan voldoende zout toe! Natuurlijk geen normaal tafelzout, maar kies een goed zout: zoals een keltisch zout, zeezout of himalaya zout.

Je kunt deze crackers zelfs helemaal graanvrij maken als je dat wilt. Gebruik in plaats van maismeel dan boekweit- of cassave- meel.Β 

Ingredienten voor de glutenvrije crackers met, kerrie, mosterd en dille

Dit recept is genoeg voor een flinke bakplaat vol crackers πŸ™‚

  • 150 gram kikkererwtenmeel
  • 150 gram maismeelΒ 
    (let op: gebruik geen maizena! Maizena is het zetmeel uit de maiskorrel, maismeel is meel gemalen van de hele korrel)
  • 30 gram tapiocameel
  • 100 gram zonnebloempitten
  • 1 volle eetlepel kerrie
  • 1 eetlepel gedroogde dilleΒ 
  • 2 Γ  3 eetlepels mosterd
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 150 ml water
  • 1 theelepel ahornsiroop of kokosbloesemsuiker
  • 1 verkruimeld groentebouillonblokjeΒ 
    (als je geen bouillonblokje gebruikt, voeg dan een flinke snuf zeezout toe)

In dit recept maal ik de zonnebloempitten tot een meel. Ik gebruik hiervoor mijn blender. Je kunt in plaats van zonnebloempitten ook gemalen lijnzaad of amandelmeel gebruikten. Gemalen zonnebloempitten zijn een gezond Γ©n goedkoper alternatief voor amandelmeel.Β 

Zo maak je het

  1. verwarm de oven voor op 200 graden.Β 
  2. Maal de zonnebloempitten tot een grof poeder (je kunt ook gemalen lijnzaad of amandelmeel gebruken).Β 
  3. Doe het de gemalen zonnebloempitten in een grote kom en voeg de rest van de ingrediΓ«nten toe. Als je geen groentebouillonblokje gebruikt, voeg dan voldoende zeezout toe, een beetje naar smaak. Kneed het geheel met je handen tot een stevig deeg.
  4. Bekleed je bakplaat met bakpapier en leg het deeg hierop. Druk het met je handen een beetje plat. Leg er een vel bakpapier overheen en rol het meg een deegroller (of lege fles) tot een platte vierkante plak (3 tot 5mm dik). Je kunt de crackers zo dun of dik maken als je wilt. Snijd er met een mes alvast de gewenste vormpjes in (rechthoekig, vierkant, driehoek).
  5. Bak de crackers in een voorverwarmde oven voor ongeveer 15 minuten. Na 15 minuten haal je de crackers eruit en breek je ze alvast los. Leg de losse crackers weer op de bakplaat en bak ze nog 10 tot 15 minuten totdat ze echt mooi goudbruin en knapperig zijn.Β Eet de crackers met een lekkere dip, hummus en wat rauwkost.Β 

Lekkere dips voor op de crackers:

Italiaanse spread met zongedroogde tomaat, witte bonen en paprika

Kruidige doperwtenspread met basilicum en rucolaΒ 

Hartige bietenspread met knoflook

– Vegan roomkaus met tuinkruiden