Plantaardig bakken zonder suiker en gluten, ik vind het een leuke uitdaging. Als ik iets bak probeer ik iets te maken wat gezond is maar toch echt smaakt als een taartje, en dat is goed gelukt. Deze cake met maismeel was een beetje een experiment, maar is bij ons thuis nu al favoriet. Het recept voor deze citroencake is vrij simpel en daar houd ik van! Door het gebruik van maismeel krijgt de cake een lichte, zachte structuur en de citroen zorgt voor een heerlijke frisse smaak. Neem van deze citroencake gerust twee stukjes (of meer).
Ingrediënten voor de citroencake
Droge ingrediënten
- 200 gram biologisch maismeel van de hele maiskorrel
- 100 gram amandelmeel
- 6 gram wijnsteenbakpoeder
- 100 gram kokosbloesemsuiker
- snufje zout
Natte ingrediënten
- 200 ml ongezoete sojamelk
- theelepel appelazijn
- 100 gram ongezoete appelmoes of appelpuree
- 80 ml vers citroensap
- Het rasp van 2 citroenen
Benodigdheden: brownie bakblik of ondiepe vierkante ovenschaal.
(Ik gebruikte een ondiepe keramische ovenschaal van 21 x 15 x 4,5 cm)
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180° C
- Meng alle droge ingrediënten in een mengkom.
- Meng alle natte ingrediënten in een aparte kom en roer even goed door. Laat dit even 5 minuten staan.
- Na deze 5 minuten voeg je de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten. Meng dit met een spatel tot het een egale massa en stop dan ook meteen met mengen. Op deze manier blijft de lucht in het beslag behouden.
- Bedek de ovenschaal met bakpapier en giet het beslag hierin.
- Bak 30 tot 45 minuten in een voorverwarmde oven. Mijn oven is niet zo sterk en de cake had 45 minuten nodig. Prik even met een mes in de cake, als het mes er schoon uitkomt is de cake gaar. Ook moet de cake stevig voelen en licht terugveren als je er op drukt.
- Laat de cake even afkoelen en snijd de citroencake in 8 stukken.
- Versier met kokosrasp. Eet smakelijk!