Dit recept heb ik eigenlijk gemaakt voor mijn schoonvader. Sinds hij plantaardig eet mist hij een goed stuk appeltaart. Naast plantaardig, eten mijn schoonouders ook grotendeels glutenvrij. Dit maakt het best lastig een goed appeltaart recept te vinden. Ik ben dus aan de slag gegaan met een lekkere appeltaart en heb alleen ingrediënten gebruikt die nog in mijn kastjes stonden. Zo was de kokosbloesemsuiker op en heb ik dadels gebruikt als zoetmiddel. Verder heeft de taart dé perfecte koek bodem (een goede koek bodem is bij een appeltaart essentieel). Glutenvrij bakken is altijd even spannend, maar hoeft helemaal niet moeilijk of minder lekker te zijn. Dat bewijst deze appeltaart maar weer!

Voor de taart gebruik ik haver- en boekweitmeel maar je kunt ook speltmeel, speltbloem of tarwemeel gebruiken. Gebruik wat er in je keukenkastjes staat! Door creatief te zijn ontstaan de lekkerste recepten.

Ingrediënten voor de glutenvrije appeltaart

benodigdheden: springvorm en staafmixer of blender 

De koekbodem

 • 100 gram havermeel
 • 180 gram boekweitmeel
 • 8 dadels (180 gram) + 100 ml water
 • 40 gram kokosolie
 • sap van 1/2 citroen
 • 1 theelepel baking soda
 • een snuf zeezout

De vulling

 • 8 dadels (180 gram) + 50 ml water
 • 1 eetlepel kaneel
 • eventueel 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
 • 5 tot 6 grote appelen

 

Ik gebruik voor deze taart grote medjoul dadels van Mehadrin. Je kunt medjoul dadels online bestellen of kopen bij een biologische supermarkt. (De Lidl verkoopt ze momenteel ook ivm de feestdagen). Mocht je ze nou helemaal niet kunnen vinden, probeer dan eens de notenkraam op de markt.

Medjoul dadels zijn zoeter dan de kleinere variant en omdat ze mooi zacht zijn kun je ze makkelijk in een deeg verwerken. Gebruik je kleine en drogere dadels voor de taart, dan kun je ze het beste even van te voren weken in warm water. Gebruik dan 100 ml van het weekwater voor het maken van de pasta.

 


 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 ºC

 1. Doe het havermeel, boekweitmeel, kokosolie en een snuf zout in een grote kom.
 2. Blend met de staafmixer of blender de 8 dadels met 100ml water tot een soort pasta. Voeg dit samen met de bakingsoda en citroensap toe aan het deeg.
 3. Kneed alles met je handen tot een mooi stevig koekdeeg.
 4. Bekleed een springvorm met bakpapier en doe het deeg hierin. Vorm het met je handen tot een mooie taartbodem met een opstaande rand. Zorg dat de bodem (ongeveer) overal even dik is.
 5. Voor de vulling blend je 8 dadels met 50 ml water tot een stevige pasta. Verdeel deze pasta als een soort jam over de bodem van de appeltaart. (Je kunt voor deze stap ook een goede abrikozenjam gebruiken)
 6. Vervolgens was je de appels en snijd je de appelen in mooie dunne schijfjes. Verdeel de schijfjes dakpansgewijs over de taart. Begin met de buitenste rand en werk zo naar binnen.
 7. Strooi een goede hoeveelheid kaneel over de schijfjes appel en plaats de appeltaart in een voorverwarmde oven. Mijn appeltaart heeft 45 minuten in de oven gestaan. Houd de oven even in de gaten, als de rand mooi bruin en stevig is, kun je de taart uit de oven halen.
 8. Laat de taart een beetje afkoelen voordat je hem aansnijdt. Eet smakelijk!

Probeer ook eens deze glutenvrije crumble met appel en abrikozen.