Nu het herfst is (al wordt het deze week nog 22 graden) heb ik weer zin om te bakken. Het is het seizoen van de appels en daar wilde ik graag iets mee doen. Elke week voordat ik boodschappen doe rijd ik mijn vaste rondje door het dorp op zoek naar appels. Ons dorp staat vol met appelbomen en mensen bieden de appels gratis aan, vaak in mooie houten kistjes aan de kant van de weg. Zo heb ik een hele tas met Groninger Kroon, Goud Reinet, en kweeperen verzameld. Voor deze appelcake heb ik de Groninger Kroon en Goud Reinet gebruikt, maar je kunt natuurlijk elke appel gebruiken. Ook heb ik ervoor gekozen de appelcake helemaal glutenvrij te maken, maar je kunt het boekweitmeel vervangen door spelt- of tarwemeel. Gebruik wat je in huis hebt en wat jij lekker vindt. Veel plezier met bakken!


Ingrediënten voor de glutenvrije appelcake

benodigdheden: tulband bakvorm


  • 240 gram boekweitmeel
  • 60 gram amandelmeel
  • 60 gram pecannoten + 1 handje voor de garnering
  • 260 gram appelpuree of ongezoete appelmoes
  • 250 ml ongezoete sojamelk
  • 1 eetlepel appelazijn
  • snuf zout
  • 4 eetlepels kokosrasp voor de garnering
  • 2 appels
  • 2 theelepels bakpoeder (10 gram)
  • 90 gram rozijnen
  • 30 gram tapiocameel
  • 40 gram kokosbloesemsuiker (of ruwe rietsuiker)

karamel:

  • 150 ml sojamelk
  • 10 medjoul dadels

Zo maak je het

  1. Begin met het voorverwarmen van de oven, op 180 °C.
  2. Vet de bakvorm in met een beetje kokosolie en bebloem deze daarna. Zet apart.
  3. Doe 250ml sojamelk in een groot glas met 1 eetlepel appelazijn, roer even door en zet apart. De sojamelk met azijn fungeert als een soort ‘karnemelk’. We gebruiken bakingsoda in de cake, en bakingsoda heeft een zuurtje nodig om goed te rijzen.
  4. Meng alle droge ingrediënten in een grote kom: boekweitmeel, amandelmeel, pecannoten, zout, bakpoeder, tapiocameel, kokosbloesemsuiker en de rozijnen. Meng goed door met een spatel.
  5. Snijd 1 appel in kleine blokjes en voeg deze samen met de appelmoes en sojamelk+azijn toe aan de droge ingrediënten. Spatel goed door en doe het beslag in de bakvorm.
  6. Vervolgens snijden we de andere appel in mooie dunne plakjes. Leg de plankjes appel naast elkaar op de cake, helemaal rondom. Als het goed is heb je aan 1 appel genoeg.
  7. Plaats de cake in een voorverwarmde oven en bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar. Elke oven verschilt, dus prik even met een mesje of breinaald in de cake als je denkt dat de cake gaar is. Als het mes of de breinaald er schoon uitkomt kun je de cake uit de oven halen. Laat de cake even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
  8. Tijdens het afkoelen heb je tijd om de karamel te maken. Blend in een blender of keukenmachine 150ml sojamelk met de 10 medjoul dadels tot een smeuïge karamel. (Heb je geen sterke blender of keukenmachine en zijn je dadels niet zo zacht, week de dadels dan even een halfuurtje in warm water).
  9. Als de cake is afgekoeld haal je deze uit de vorm en verdeel je de karamel over de cake. Versier met pecannoten en kokosrasp. Eet smakelijk!

Probeer ook eens deze appel crumble met amandelmeel.