Ik heb al heel wat bananenbroden gebakken maar dit is toch wel de lekkerste. Het brood is glutenvrij en vult ontzettend goed. Ik maak eigenlijk altijd bananenbrood als we een dag weg gaan of we moeten een eind rijden naar een vakantiebestemming. Bananenbrood eet je zo uit het vuistje en je hebt geen beleg nodig, ideaal in de auto. Het fijne aan dit recept is dat het brood binnen een kwartiertje in de oven staat en hij redelijk snel gaar is (handig als je nog een tas in moet pakken en je last hebt van vakantiestress). Het brood bevat gezonde koolhydraten en geen vet, waardoor je na eten geen dipje krijgt en de hele dag vooruit kunt.
Voor mijn bananenbrood gebruik ik een springvorm. Het brood is dan wat sneller gaar en ik kan het makkelijk in punten snijden. Je zou het brood ook in een cakevorm kunnen bakken, kijk dan wel even of het brood goed gaar is na 30 minuten.
Ingrediënten voor het bananenbrood
- 400 gram boekweitmeel
- 80 gram havermout
- 16 gram bakpoeder
- 2 appels
- 10 gedroogde abrikozen
- 4 bananen
- 30 gram kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker
- 300 ml rijstemelk
- rasp van 1 citroen
- zeezout
- 1 kleine theelepel gemberpoeder
benodigdheden: springvorm
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 ºC
- Meng de droge ingrediënten in een kom: meel, havermout, gember, citroenrasp, bakpoeder en een flinke snuf zeezout.
- Snijd de appels en gedroogde abrikozen in kleine stukjes/blokjes. Meng het fruit met de droge ingrediënten.
- Doe de bananen met de rijstemelk en kokosbloesemsuiker in de blender (of gebruik een staafmixer en mengbeker) en blend tot een egale ‘melk’.
- Giet de melk bij de droge ingrediënten en spatel alles goed door.
- Bekleed een springvorm met bakpapier en schenk het beslag hier in.
- Bak ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven. Lekker met een klodder abrikozen- of citroenjam.