Vleesvervangers, de supermarkt ligt er tegenwoordig vol mee! Hoewel het natuurlijk leuk en handig kan zijn om af en toe iets kant-en-klaars te kopen, maak ik toch liever zelf mijn vleesvervangers. Zelf maken is veel gezonder en stukken goedkoper. De laatste weken maak ik vaak dit recept voor kruidig bonenbrood met groente. Ik bak het in een cakeblik, snijd er plakken van en vries deze in. Als we dan aardappelen eten haal ik een paar plakken uit de vriezer en bak deze even in de pan, klaar is kees! Dit recept is genoeg voor twee grote bonenbroden. Je kunt het recept halveren, maar ik zelf vind het makkelijk om in 1x veel te maken. De vriezer is mijn grote vriend.

Je kunt met dit recept goed variëren. Gebruik mais in plaats van doperwten of vervang de wortel door zoete aardappel. Ook kun je heel veel verschillende kruiden toevoegen, denk aan kerrie, komijn of kurkuma.

Zoals je op de foto hieronder ziet eten wij het bonenbrood vaak bij een lekker stamppotje. Op de foto zie je een stamppotje van gewone aardappelen, palmkool, knoflook, peper en zout. De jus maakte ik heel simpel met een kant-en-klaar vegan juspoeder van de biologische winkel (op basis van biologische kruiden).

Zelf peulvruchten koken

Ik vind het leuk en uitdaggend om zo goedkoop mogelijk én zo gezond mogelijk te koken, dus ik kook mijn eigen peulvruchten voor dit bonenbrood. Ik week ze een nacht in water, spoel ze de volgende dag goed af en kook ze in een grote pan gaar. Ik hoor vaak van mensen dat het teveel werk is om dingen helemaal zelf te maken en koken. Maar ik kook 1x in de maand een super grote pan met peulvruchten. Ik vries alles in porties in en zo hebben we altijd verse gekookte peulvruchten bij de hand. Het is helemaal niet zoveel werk, hier in huis is het een gewoonte geworden. Als ik kook, kook ik veel. Dit scheelt werk voor later.

Ik gebruik de peulvruchten van de website ‘peulvruchten-bestellen’. Hier vind je allerlei soorten verse peulvruchten, bijna allemaal biologisch en vaak komen ze gewoon uit Nederland. Heel erg duurzaam dus. Met een zak gedroogde peulvruchten doe je heel lang en je kunt ze ontzettend goed bewaren.

Ingredienten voor de gezonde en budget vriendelijke vleesvervanger: ‘kruidig bonenbrood met groente

Dit recept is genoeg voor twee grote bonenbroden (± 10 personen)

Benodigdheden: cakeblik + bakpapier

  • 1 flinke winterpeen
  • 3 kleine of 2 grote uien
  • 4 tenen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 flinke theelepels gerookt paprika poeder
  • 200 gram doperwt (diepvries)
  • 500 gram gekookte bonen naar keuze
  • 1 groentebouillonblokje
  • 250 ml passata of pastasaus
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 4 eetlepels Italiaanse kruiden
  • 250 gram kikkererwtenmeel
  • peper en zout

 

Voor het tomatenlaagje bovenop: 1 blikje tomatenpuree (90 gram) + 5 à 6 eetlepels passata of pastasaus + 1 theelepel ahornsiroop of kokosbloesemsuiker. 

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Maak de wortelen en bleekselderij schoon en snijd alles in hele fijne blokjes. Snipper vervolgens de uien.
  3. Zet een pan op het vuur en doe de wortel, bleekselderij en ui hierin. Voeg 200 gram doperwten toe en pers er 4 tenen knoflook boven uit. Bak de groenten in een laagje water (of olie als je dat gebruikt) beetgaar.
  4. Prak de bonen met een vork, dit mag best een beetje grof. Doe de bonen in een grote kom.
  5. Als de groenten beetgaar zijn zet je het vuur uit en voeg je de groenten toe aan de kom met bonen.
  6. Voeg verder toe aan de kom: 1 verkruimeld bouillonblokje, de pastasaus of passata, tomatenpuree, Italiaanse kruiden, kokosbloesemsuiker en kikkererwtenmeel. Voeg wat peper en zout toe en keed alles met je handen tot een mooi egaal mengsel.
  7. Bekleed twee cakeblikken met bakpapier en verdeel het mengsel over de twee cakeblikken.
  8. Meng 90 gram tomatenpuree met 5 à 6 eetlepels pastasaus of passata en 1 theelepel ahornsiroop of suiker. Verdeel dit mengsel over de bovenkant van het bonenbrood. Bak het brood in een voorverwarmde oven voor ongeveer 50 minuten.
  9. Snijd het brood in plakken en serveer bij de warme maaltijd met een lekkere saus of jus. Eet smakelijk!