Mijn moeder maakte vroeger vaak gestoofde prei klaar, heerlijk vond ik het! Natuurlijk geen plantaardige versie: vaak ging er een klontje roomboter doorheen, wat melk….en we aten het met aardappeltjes en een stukje vlees. Tijden veranderen gelukkig, en inmiddels eet ik mijn eigen versie van gestoofde prei, helemaal plantaardig! Wel nog steeds met een paar heerlijke gekookte aardappelen. Een simpele Hollandse maaltijd, met een gezonde twist!
In dit receptje gebruik ik witte bonen, deze kun je vervangen door doperwten, kikkererwten en zelfs mais is erg lekker!
Ingredienten voor de gestoofde prei
3 à 4 personen
- 4 prei
- 250 gram gekookte witte bonen
- 2 grote tenen knoflook (of 3 kleintjes)
- 1 eetlepel kerrie
- 200 ml kokosmelk
- 150 à 200 ml water
- om te binden: 1 eetlepel tapiocazetmeel (of maizena) + 1 1/2 eetlepel water
- zout en peper
Zo maak je het
- Snijd de prei in ringen en spoel de prei goed af in een vergiet. Prei kan nogal eens zanderig zijn!
- Spoel de bonen af en laat deze even goed uitlekken.
- Doe de prei in de pan (ik gebruik een gietijzeren stoofpan met dikke bodem) samen met de bonen, twee uitgeperste tenen knoflook, kerrie, kokosmelk, water en wat peper en zout. Breng het geheel aan de kook. De prei is klaar als deze mooi zacht en gaar is.
- Je kunt er voor kiezen om het geheel nog even te binden. Meng dan 1 eetlepel tapiocazetmeel met 1 1/2 eetlepel koud water, maak hier een papje van. Voeg dit toe aan de pruttelende prei en roer goed door.
Ik serveer dit gerechtje vaak met gekookte aardappelen of rijst. Maar je zou het zelfs kunnen eten met een paar dikke plakken zuurdesembrood! Eet smakelijk!