Ik heb de laatste dagen veel kerstrecepten online gezet, maar het toetje ontbrak nog. Zoals jullie misschien wel weten eet ik ontzettend veel fruit, dus een toetje dat bijna helemaal uit fruit bestaat leek me wel gepast. Je kunt met fruit de meest heerlijke en zoete creaties maken. En het leuke is, als je fruit gebruikt als basis voor een lekker toetje ben je ook nog eens ontzettend gezond en goed bezig. De basis voor het ijs in dit recept bestaat uit bevroren bananen en kokosmelk. En voor degenen die dat nog niet weten, met bevroren banaan (en een goede blender of staafmixer) kun je werkelijk de meest lekkere ijsjes maken. 

 • aardbeien-ijs: bevroren banaan, bevroren aardbeien en scheutje amandelmelk.
 • chocolade-ijs: bevroren banaan, cacaopoeder en een scheutje plantaardige melk. 
 • citroen-ijs: bevroren banaan, beetje plantaardige yoghurt en het sap en rasp van 1 citroen 
 • vanille-ijs: bevroren banaan, vanille extract en een scheut kokosmelk
 • kersen-ijs: bevroren banaan, bevroren kersen en een scheut kokosmelk

Zoals je ziet zijn de opties eindeloos en kun je prima op een gezonde manier van een heerlijk zelfgemaakt ijsje genieten. Ik zou zeggen, probeer verschillende smaken uit en wees creatief in de keuken. 

De Karmozijn stoofpeer

De peren die ik voor dit recept gebruikt ontving ik van De Gezonde Apotheker’. Het zijn prachtige Karmozijn peren. Dit zijn roodkokende stoofperen die ook gebruikt kunnen worden voor perenmoes of jam. De peren komen gewoon uit Nederland en zijn te verkrijgen van november tot maart. En echte peer om volop te gebruiken in de herfst en wintermaanden. Omdat de peren van binnen prachtig roze kleuren, leken ze mij erg geschikt voor een feestelijk kersttoetje. 

Als je geen Karmozijn peren kunt vinden of bestellen dan kun je ook een andere handpeer of stoofpeer gebruiken. Zorg ervoor dat de peer mooi stevig is en niet te rijp. Anders blijft er niks van over na het poffen. 

Lust je nou geen peer? Dan kun je ook prima een appel gebruiken en deze poffen in oven. Volg gewoon hetzelfde recept. 

Ingrediënten voor de gepofte peren met romig kaneelijs en karamel

voor 4 personen

 

 • 2 stevige peren
 • 4 bananen
 • 4 eetlepels kokoscrème 
 • 1 1/2 theelepel kaneel
 • scheutje amandelmelk
 • 6 grote medjoul dadels
 • 80 tot 100 ml water
 • garnering: walnoten
 • Vries de bananen in zonder schil. De schil krijg je er bijna niet af als de banaan eenmaal bevroren is. Zorg er ook voor dat je de bananen rijp invriest: met bruine stippen en zonder groen steeltje. De banaan is het meest zoet als hij rijp is en dat komt het ijs ten goede. 
 • Met kokoscrème bedoel ik de dikke laag kokos die je vaak bovenin een blik kokosmelk vindt (zie foto onder het recept). Gebruik wel een blik kokosmelk van goede kwaliteit en zorg dat deze in de koelkast heeft gestaan. De blikjes op basis van kokosextract of aroma hebben vaak niet de dikke laag kokos die je nodig hebt voor dit recept. 

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 220ºC.
 2. Verpak de peren in een goede laag aluminiumfolie en leg ze in een ovenschaal(tje). Doe de ovenschaal met de peren in voorverwarmde oven en pof ze voor ongeveer 30 minuten. De peren zijn goed als ze helemaal zacht zijn en er een beetje sap uitloopt.
 3. Terwijl de peren in de oven zitten heb je tijd om de karamel te maken. Blend de 6 dadels met 80 ml water in een blender (of met de staafmixer) tot een egale pasta/karamel. Als je meer water nodig hebt om er een smeuïge karamel van te maken, voeg je gewoon iets meer toe. Doe de karamel in een bakje en zet apart.
 4. Doe vervolgens 4 bevroren bananen samen met de kokoscrème, de kaneel en een klein scheutje amandelmelk in de blender. Blend alles tot een romig ijs. 
 5. Schep het ijs een kom en ‘swirl’ de karamel erdoorheen. Meng het niet helemaal egaal, het is mooi als je wat marmering ziet in het ijs. Zet het ijs nog even terug in de vriezer om goed hard te worden (ongeveer 15 – 25 minuten).
 6. Haal de gepofte peren uit het aluminiumfolie en snijd ze voorzichtig doormidden. Serveer op elk bordje 1/2 gepofte peer met een paar bolletjes zelfgemaakt kaneelijs. Garneer met wat gebroken walnootjes. Eet smakelijk!