Sapjes zijn ontzettend lekker en geven ons lichaam een boost aan vitaminen en mineralen (natuurlijk moet het sapje dan wel zelfgemaakt zijn, vers is altijd het beste). Zoals jullie misschien wel weten ben ik erg ziek geweest, mijn darmen werkten niet. Sapjes zijn een belangrijk onderdeel geweest van mijn genezing en ik drink ze nog steeds dagelijks. Ik zie een zelfgemaakt sapje als medicijn: een glas bomvol mineralen, vitaminen en allerlei helende stofjes die mijn lichaam helpen te genezen. Ik krijg op deze manier met gemak een kilo rauwe groenten binnen, iets wat mij anders niet zou lukken. Als je goed werkende darmen hebt kun je groenten natuurlijk ook gewoon eten, maar in mijn geval lukte dit niet en waren sapjes een uitkomst.

Het leuke aan het maken van vers sap, is dat je heel gericht je ingrediënten samen kunt stellen. Elk ingrediënt doet weer iets anders in ons lichaam: gember werkt goed tegen ontstekingen en griep, rode biet helpt de lever, bleekselderij is geweldig voor de spijsvertering en ananas helpt bij constipatie. Als je eenmaal weet wat groente en fruit voor je lichaam kunnen doen gaat er een wereld voor je open.

Vers cactusblad (Nopal of Nopales) is ook zo’n wonder ingrediënt van moeder natuur. De cactusbladeren worden veel gebruikt in de Mexicaanse keuken en kunnen rauw of gekookt gegeten worden. Ook worden de cactusbladeren al eeuwenlang gebruikt voor traditionele medicijnen. Zowel de bladeren als de vrucht van de cactus zijn eetbaar (misschien ken je de vrucht wel: de cactusvijg).

Eigenschappen van cactusblad

  • Cactus helpt de spijsvertering. Als je cactusblad opensnijdt kom je een slijmerige substantie tegen. Juist dit slijm verzacht de spijsvertering en kan de darmen helpen helen.
  • Vers cactusblad bevat potassium, calcium, ijzer, vitamine C en bèta-caroteen.
  • Cactusblad bevat ontzettend veel antioxidanten, deze helpen ons lichaam vechten tegen ziekten zoals kanker en beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen. Ook houden anti-oxidanten ons jong.
  • Net zoals eigenlijk alle soorten fruit en groente voedt cactusblad onze goede darmbacteriën.

Mocht je last hebben van darmproblemen of darm gerelateerde ziekten (PDS, SIBO, Crohn of Colitis), dan zou ik cactusblad zeker een keer proberen. Ik heb cactussap echt ingezet als medicijn voor mijn darmen en heb het als heel fijn ervaren. Vooral de combinatie met ananas is heel krachtig, omdat ananas een stofje bevat dat helpt bij constipatie. Het voordeel aan zo’n sapje is dat je alle ingrediënten rauw binnenkrijgt en je lichaam alles snel op kan nemen. Dus alle helende stofjes, vitaminen en mineralen blijven intact en kunnen meteen door ons lichaam worden gebruikt.

Je hoeft zo’n sapje ook echt niet dagelijks te drinken om van alle helende eigenschappen te kunnen profiteren. Drink zo’n sapje 1x in de week en kijk wat het voor je doet. Je kunt cactusblad bestellen bij De Gezonde Apotheker. Ook zou je in dit recept de cactus kunnen vervangen door vers Aloë Vera blad. 

Ingrediënten voor het sapje met cactus 

benodigdheden: sapcentrifuge of slow juicer

  • 1 vers cactusblad
  • 1/2 ananas of 2 groene appels
  • 1/2 komkommer

Dit moet je doen

Snijd de stekels voorzichtig van het cactusblad af, dit gaat het beste met een goed scherp mes (zie foto). Was het cactusblad en snijd de cactus, ananas en komkommer in stukjes. Als de komkommer biologisch is laat je schil zitten, anders kun je hem beter even schillen met een dunschiller. Plaats alle ingrediënten in de juicer en klaar is je sapje!

Ik wil er nog even bij zeggen dat zo’n sapje altijd werkt in een geheel. Daar bedoel ik mee, als je ongezond eet (vlees, frisdrank, chips, bewerkte voedingsmiddelen) moet je niet moet verwachten dat zo’n sapje wonderen gaat verrichten. Alles werkt met elkaar samen, en meerdere gezonde gewoonten vormen samen een groot en sterk geheel: genezing.