Tofu, ik vond het vroeger maar lastig om klaar te maken en at het daarom niet zo vaak. Jammer, want het kan zo lekker zijn! Ik maak vaak gerechten zoals nasi en bami en vind het dan toch lekker om er iets van tofu bij te eten, dat maakt het gewoon nét af. In de supermarkt zijn wel tofu-blokjes te vinden maar deze zitten vaak vol met olie, zout en andere toevoegingen, en dat eet ik liever niet. Ik ben zelf aan de slag gegaan met een simpel recept, zonder olie, geraffineerde suiker, gluten en teveel zout. Wat mij betreft een succes, want we eten nu regelmatig tofu. De gemarineerde tofu is lekker bij Aziatische gerechten, maar ook bij een stampotje. Je kunt het zelfs op brood eten als er nog een restje over is, lekker met komkommer, sla en een laagje sambal.

 

Ingrediënten voor de gemarineerde tofu

Voor 2 à 3 personen

  • Een blok tofu van 400 gram
  • 80 gram tomatenpuree
  • Twee eetlepels sojasaus of tamari
  • 30 gram ruwe rietsuiker of kokosbloesemsuiker
  • 2 flinke theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • Sap van een halve citroen
  • Een eetlepel boekweitmeel
    (Boekweitmeel maakt het recept glutenvrij. Heb je geen boekweitmeel in huis en zijn gluten geen probleem, gebruik dan gewoon tarwemeel).
  • 2 eetlepels water

Verwarm de oven voor op 175° C

Snijdt de tofu in blokjes. Maak dan de marinade door alle overige ingrediënten in een kommetje te mengen.
Hierna meng je de marinade met de gesneden tofu. De tofu is een beetje zacht dus dit kun je het beste voorzichtig met je handen doen. Als alle blokjes bedekt zijn met de marinade, spreid je alles uit over een ovenplaat. Gebruik wel bakpapier, hierdoor is de tofu straks makkelijk van de bakplaat af te halen. Door het boekweitmeel is de marinade een beetje dik en blijft alles goed aan de tofu plakken, in de oven zorgt dit voor een lekker laagje rondom de tofu.
Bak de tofu voor ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven, de tofu is klaar als deze droog en een beetje knapperig is. Houd je oven goed in de gaten, iedere oven is anders.

 

Variatietip:
Houd je van pittig? Meng dan een mespunt sambal door de marinade.