Het is eindelijk lente en dat betekent dat Pasen voor de deur staat. Ik ben aan de slag gegaan met een recept voor een lekker paasbrood: een breekbrood met amandelspijs, abrikozen en stukjes appel. Het brood bevat geen suiker en onnatuurlijke ingrediënten en is helemaal plantaardig. Ik bak al jaren mijn eigen brood en haal daar ontzettend veel voldoening uit. Voor brood bakken geldt: oefening baart kunst. Als je eenmaal een basis brood kunt bakken kun je alle kanten op! Dit recept is niet zo ingewikkeld maar kost alleen even tijd. Een brood moet rijzen en dat vergt wat geduld. Ik hoop dat je dit brood gaat maken met Pasen want hij is echt ontzettend lekker! Ik heb veel foto’s gemaakt zodat jullie het recept stap voor stap goed kunnen volgen. Veel plezier met bakken!

Ingrediënten voor het breekbrood:

Benodigdheden: springvorm of taartvorm

  • 500 gram spelt- of tarwebloem
  • 65 gram volkoren tarwemeel
  • 400 ml havermelk
  • 1 zakje gedroogd gist
  • 1 theelepel gember
  • 1 theelepel kardemom
  • 8 abrikozen, in kleine blokjes gesneden
  • rasp van 1 grote sinaasappel
  • 1/3 theelepel zeezout (gebruik meer zout als je dat lekker vindt)
  • 30 gram rozijnen
  • een klein handje gedroogde appelstukjes
  • 15 gram zonnebloempitten
  • 1 theelepel kokosbloesemsuiker

Ingrediënten voor het spijs:

  • 200 gram amandelmeel
  • 10 gewelde dadels
  • sap van 1/2 limoen of kleine citroen
  • 50 tot 100ml weekwater van de abrikozen

Zo maak je het:

  1. We beginnen met het spijs. Doe het amandelmeel, het sap van 1/2 citroen, de geweekte dadels en 50ml weekwater in een blender of keukenmachine. Blend tot alles goed gemengd is. Als het spijs nog iets te dik is voeg je wat meer water toe. (Je kunt dit ook met een staafmixer doen, maar dat gaat iets moeizamer).
  2. Doe het spijs in een bakje en zet het even in de koelkast.
  3. Nu gaan we verder met het brood zelf. Meng in een grote kom alle ingrediënten voor het brood, behalve de havermelk en het zout. Hussel alles even goed door elkaar.
  4. Voeg eerst 350 ml melk toe en roer goed door met een houten spatel. Als alles grof gemengd is kneed je het verder met de hand, en voeg je het zout toe. Let even goed op: ik merk dat als ik brood bak, ik de ene keer meer melk nodig heb, en de andere keer iets minder. Dit kan liggen aan het soort meel wat je gebruikt. Kneed goed door met je handen en voeg de overige havermelk toe als het deeg te droog is. Ik had 400ml nodig voor een mooi soepel en stevig deeg.
  5. Als alles goed gemengd is en er een mooie stevige deegbal ontstaat, ga je verder op het aanrecht. Kneed de deegbal goed door met twee handen. (ongeveer 15 minuutjes) Als het deeg warm en soepel aanvoelt en lichtjes terug veert is het goed. Maak er een mooie bol van.
  6. Plaats het deeg terug in een bebloemde kom en dek af met een theedoek. Laat 1,5 tot 2 uur rijzen op kamertemperatuur. (Mijn deeg heeft 1 uur en 45 minuten gerezen. Het deeg is goed als het tenminste is verdubbeld in grote).
  7. Vet een springvorm in met een beetje kokosolie en vervolgens een laagje bloem. Zo blijft het brood straks niet plakken.
  8. Als het deeg gerezen is haal je het uit de kom en leg je het op een bebloemde snijplank. Snijd het deeg in 8 stukken, dit hoeft niet precies.
  9. Haal het spijs uit de koelkast en verdeel ook dit in 8 stukken.
  10. Pak een stuk deeg en druk dit een kleine beetje plat (niet teveel, je wilt niet alle lucht uit het deeg drukken). Plaats een stukje spijs in het deeg en vouw het deeg er goed omheen. Maak er een mooi bolletje van en zorg dat de onderkant goed vast zit. Plaats het bolletje in de taartvorm. Doe dit ook met de andere stukken.
  11. Als alle 8 stukken er in zitten smeer je een klein beetje gesmolten kokosolie over de bovenkant van de bolletjes en strooi je er nog wat zonnebloempitten overheen. Druk de pitten zachtjes aan.
  12. Verwarm de oven voor op 180° C. Dek het brood af met een theedoek en laat nog even 10 minuutjes op kamertemperatuur staan.
  13. Na 10 minuten (en als de oven is voorverwarmd) plaats je het brood in de oven voor ongeveer 60 tot 70 minuten. Houd je oven goed in de gaten, iedere oven is anders. Het brood is gaar als het mooi licht bruin is en hol klinkt als je er zachtjes op klopt. Eet smakelijk!