Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, ben ik een groot voorstander van het zelf maken van vleesvervangers. De meeste kant-en-klare vleesvervangers zijn helemaal niet zo gezond en duurzaam als ze doen voorkomen. Ze bevatten veel geraffineerde oliën, zout en allerlei andere geraffineerde ingrediënten. Voor af en toe natuurlijk prima, maar voor je gezondheid kun je beter voor een lekker zelfgemaakt alternatief gaan. Zoals deze falafel met doperwten en peterselie bijvoorbeeld! Knapperig van buiten en smeuïg van binnen: ideaal op een wrap, broodje of gewoon bij een maaltijd met aardappelen en groente.

Dit falafel recept is geheel vrij van olie en de doperwten en peterselie voegen een gezonde dosis groen toe. Ook is het receptje budgetproof: de basis bestaat uit kikkererwten en doperwten, goedkope maar gezonde ingrediënten.

Ingrediënten voor de falafel met doperwten en peterselie

maakt ± 20 stuks

Benodigdheden: staafmixer of keukenmachine

  • 200 gram doperwten
  • handje verse peterselie (10 gram)
  • 240 gram kikkererwten, gekookt en uitgelekt (1 blikje)
  • zwarte peper
  • flinke snuf zeezout
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1/4 theelepel komijn
  • 3 eetlepels meel (bloem, volkorenmeel, kikkererwtenmeel of boekweitmeel)
  • sap van 1/2 kleine citroen
  • 1 flinke teen knoflook of 1 theelepeltje knoflookpoeder

Zo maak je het

  1. Kook 200 gram doperwten, voor ongeveer 5 minuutjes. Giet de doperwten daarna af en spoel even koud met water.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C.
  3. Doe de doperwten samen alle andere ingrediënten (behalve het meel!) in een kom of mengbeker. Mix vervolgens alles met de staafmixer tot een smeuïge massa. (Of gebruik een keukenmachine of blender).
  4. Doe het mengsel in een kom, voeg de 3 eetlepels meel toe en meng dit door elkaar. 
  5. Ten slotte vorm je met je handen kleine balletjes van het mengsel, leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een klein beetje plat. Ga door totdat je ongeveer 20 falafels op de bakplaat hebt liggen.
  6. Bak de falafel in een voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten, totdat ze knapperig en licht goudbruin zijn.