Zonnebloempitten: veelzijdig, gezond en goedkoop

Zonnebloempitten hebben niet zo’n spannend imago, onterecht als je het mij vraagt.Β In dit artikel vertel ik waarom zonnebloempitten zo gezond zijn en waar je ze zoal voor kunt gebruiken.

EenΒ groot voordeel van zonnebloempitten: ze zijn goedkoop. Een kilo biologische zonnebloempitten vind je online al voor 3,99, voor een kilo amandelen zit je al gauw op 17 euro! Vervang je noten eens door een handje zonnebloempitten, net zo gezond, lekker en ideaal bij een notenallergie.

In de zonnebloempit zitten veel mineralen en vitaminen. Een zonnebloempit is rijk aan vitamine E, B, B11 en B6 en bevat mineralen zoals: mangaan,Β magnesium, koper, selenium en fosfor. Omdat de zonnebloempit zoveel vitamine E bevat helpt de pit ons beschermen tegen vrije radicalen en ziekte. Naast vitaminen en mineralen bevat de zonnebloempit belangrijke onverzadigde vetten. Genoeg redenen om de zonnebloempit vaker in de keuken te gebruiken.

Zonnebloempitten-meel

Wist je dat je van zonnebloempitten eenvoudig meel kunt maken? Ik gebruik zonnebloempittenmeel in plaats van amandelmeel in bijvoorbeeld een cake of koekjes recept. Ik maal de zonnebloempitten in mijn blender tot meel (een sterke blender is belangrijk). Als je gevoelig bent voor granen, of je wilt een bananenbrood of cake iets voedzamer maken, vervang een deel van het meel dan door zonnebloempittenmeel. Β 

Een aantal recepten waarbij je gebruik kunt maken van zonnebloempittenmeel:

Zonnebloempitten-melk

Havermelk, rijstmelk, amandelmelk: er zijn zoveel soorten tegenwoordig. Met zonnebloempitten maak je zelf ook eenvoudig een heerlijke plantaardige melk. Zelf maak ik vaak een combinatie van haver en zonnebloempitten.Β Ik gebruik de melk van zonnebloempitten voor chocolademelk, smoothies en soms zelfs pap.

Recept voor haver & zonnebloempitten-melk

  • 50 gram zonnebloempitten (minstens 4 uur geweekt)
  • 50 gram haver
  • 1 liter water
  • 1 dadel

Zo maak je het

Gooi het weekwater van de geweekte zonnebloempitten weg. Doe de zonnebloempitten met de haver, 1 liter water en 1 dadel in de blender en bled tot een romige melk. Na het blenden is het tijd om de melk te zeven. Ik maak gebruik van een notemelkzak (zie onderstaande foto) en knijp de zak met melk met mijn handen voorzichtig uit boven een grote kom.

Wil je melk van alleen zonnebloempitten maken? Laat de haver dan achterwege en gebruik 100 gram zonnebloempitten.

Pesto met groente en zonnebloempitten

In een plantaardige pesto wordt meestal gebruik gemaakt van cashewnoten of pijnboompitten (duur!), maar ook deze kun je prima vervangen door zonnebloempitten. Week de zonnebloempitten minstens 4 uur in water, zo worden ze wat zachter en blenden ze makkelijk.

    Recept voor de pesto met zonnebloempitten

    • 30 gram verse baslicium
    • 100 gram geweekte zonnebloempitten
    • sap van 1/2 citroen
    • 1 teen knoflook
    • 3 eetlepel extra vergine olijfolie
      (wil je geen olie gebruiken, vervang de olie dan door water)
    • 3 eetlepels water
    • 150 gram gekookte doperwten
    • optioneel: 2 eetlepels edelgistvlokken
    • flinke snuf zeezout
    • eventueel wat peper

    Zo maak je het

    1. Was de basilicum. Kook de doperwten even 5 minuutjes. Giet de doperwten en brandnetels af.
    2. Doe alle ingrediΓ«nten voor de pesto in de blender of keukenmachine (dit kan eventueel ook met een goede staafmixer). Meng alles tot een romige pesto. Voeg meer water toe als je van een dunnere pesto houdt en minder water voor een dikkere pesto.
    3. Serveer de pesto met toastjes, groente, brood of gebruik het in een lekker pastagerecht.

    Zoals je ziet kun je zonnebloempitten voor van alles gebruiken! Rooster ze eens in de pan en strooi ze over een salade ofΒ stamppot. Gebruik ze in plaats van noten in de muesli: opties genoeg! Wees creatief en zet een lekkere grote pot met zonnebloempitten in je voorraadkastje, want voor je het weet is de pot leeg πŸ˜‰