Plantaardige vleesvervangers, je vindt ze inmiddels in elke supermarkt. Er zijn ongezonde en gezonde vleesvervangers te verkrijgen, maar ook de gezonde vervangers bevatten vaak toch nog veel olie en zout. Ik maak sinds een tijdje mijn eigen groenteburgers, minstens net zo lekker, gezonder en een stuk goedkoper. De burgers zijn heerlijk bij een gewone aardappelen en groente maaltijd, maar op een broodje doen ze het ook erg goed. Lekker met verse groenten en een zelfgemaakte saus. In dit artikel vertel ik je hoe je zowel de burgers als de saus maakt en onderaan de pagina leg ik uit hoe je een heerlijk broodje kunt beleggen met de groenteburgers.

Je maakt met dit recept 14 burgers. Ik vind dat ideaal want ik sta toch al in de keuken dus heb ik er maar één keer werk van. Ik vries de burgers in en heb zo altijd een lekkere vleesvervanger bij de hand. Wil je minder burgers maken, dan halveer je het recept gewoon.

Ingrediënten voor de groenteburgers

voor ongeveer 14 burgers

  • 500 gram bruine bonen (uitgelekt)
  • 40 gram tomatenpuree
  • 2 wortelen ± 250 gram
  • 1 paprika, ik gebruikte een groene
  • 1 groente bouillonblokje (biologisch)
  • 3 middelgrote uien
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 30 gram tapiocameel
  • 250 gram kikkererwtenmeel
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • optioneel: een theelepel sambal

Ingrediënten voor het burgersausje

  • 200 ml ongezoete sojayoghurt
  • 90 gram geweekte cashewnoten
  • 1 teen knoflook
  • verse of gedroogde kruiden zoals: dille, peterselie, koriander, basilicum
  • verse zwarte peper, gemalen

Wil je de burgers op een lekker broodje serveren, dan heb je extra nodig:

  • mosterd en/of ketchup
  • augurk
  • verse tomaten
  • kiemgroente
  • sla
  • en een lekker broodje natuurlijk

Zo maak je de burgers

  1. Spoel de bonen goed af onder de kraan, laat ze uitlekken en doe ze daarna in een grote kom. Voeg vervolgens de tomatenpuree, de kruiden, een verkruimeld bouillonblokje, het tapiocameel, het kikkererwtenmeel en de ketchup toe. Zet even apart.
  2. Snijd de wortelen, uien en paprika fijn. Verwarm een koekenpan of wokpan en bak de groenten totdat ze beetgaar zijn. As de groenten gaar zijn zet je het vuur uit en pureer je de groenten tot een grove puree met de staafmixer. Er mogen best nog stukjes groenten zichtbaar zijn, dus maal het niet helemaal fijn.
  3. Daarna voeg je de groentepuree toe aan de kom met de bonen en kruiden, en kneed je er met je handen een mooie egale massa van. Dit mag allemaal best een beetje grof.
  4. Tot slot verdeel je het burgermengsel in ongeveer 14 balletjes en druk de balletjes vervolgens plat tot een burger. Leg de burgers een halfuurtje in de koelkast voordat je ze gaat bakken. Zo worden ze mooi stevig.
  5. Na een halfuur haal je de burgers uit de koelkast en bak je de burgers mooi bruin in de koekenpan. Zelf gebruik ik een klein beetje kokosolie om de burgers in te bakken. Je kunt er ook voor kiezen de burgers in de oven te bakken. Bak ze dan op 200° C tot ze goudbruin zijn, en keer ze halverwege even om.

Het burgersausje

Zelf gebruik ik hiervoor een blender, maar met een sterke staafmixer + mengbeker kan het ook. Doe de sojayoghurt, knoflook en cashewnoten in de blender en blend net zolang tot het een egale saus is. Doe de saus in een kommetje en voeg vers gemalen peper en een flinke hand kruiden naar keuze toe. Klaar is je saus!

Broodje groenteburger

Het leuke aan dit recept is dat het voelt alsof je aan het zondigen bent, maar dit eigenlijk heel erg meevalt. De burger is gemaakt van groenten en peulvruchten en je belegt het broodje met rauwkost en een plantaardige saus zonder olie. Geen verzadigd vet, veel vezels en geen dierenleed. En als je dan ook nog eens een ketchup zonder suiker gebruikt, ben je helemaal goed bezig. Je kunt kiezen voor een lekkere bol (meergranen of Italiaans), of gebruik een paar dikke plakken zuurdesembrood. Ik zou zeggen, geniet ervan!

  1. Smeer de onderkant van het brood in met een goede laag mosterd.
  2. Vervolgens beleg je het broodje met wat verse sla, plakken tomaat en dan de burger.
  3. Bovenop de burger leg je plakjes augurk, wat kiemgroente en een flinke lepel van het lekkere burgersausje.
  4. Eventueel smeer je de bovenkant van de bol nog in met ketchup.

Probeer ook eens deze plantaardige drumsticks van bloemkool