In samenwerking met Noten.nl maak ik een aantal heerlijke kerstrecepten, waaronder deze verrukkelijke cranberry compote. De cranberries van Noten.nl zijn erg betaalbaar en van goede kwaliteit. Bovendien zijn ze gezoet met appeldiksap, dus geschikt voor iedereen die liever geen geraffineerde suiker eet. 

Deze heerlijke cranberry compote heb je in een handomdraai gemaakt. De compote kun je gebruiken als topping over de havermout, bij een hoofdgerecht met de kerst of als beleg over een lekkere plak bananenbrood. Genoeg opties! Ik maak deze saus elk jaar en ben meteen in een kerststemming als ik met de cranberries aan het koken ben (het huis gaat zo lekker ruiken!). Behalve erg lekker zijn cranberries natuurlijk ook super gezond. Cranberries zitten vol met vitamine C en A, vitaminen die we in de winter goed kunnen gebruiken. Naast vitaminen leveren cranberries ook een goede hoeveelheid mineralen, anti-oxidanten en natuurlijk energie. Genoeg redenen om deze lekkere compote te maken dus!  

Ingrediënten voor de cranberry compote

 • 180 gram gedroogde cranberries
  (gezoet met appeldiksap)
 • 300 ml water
 • 50 gram kokosbloesemsuiker
 • het sap van 1/2 citroen
 • 10 gram verse sinaasappelschil, geen rasp
 • 10 gram verse citroenschil, geen rasp
 • 1 kaneelstokje
 • 2 steranijs 

Zo maak je het

 1. Was de sinaasappel en citroen en snijd er met een schilmesje een paar stukken schil vanaf. Dit hoeft niet heel precies, er mag best nog wat vruchtvlees aanzitten. 
 2. Doe de stukjes schil met de rest van alle ingrediënten in een pannetje en breng dit aan de kook. Als het kookt zet je het vuur laag en laat je het met het deksel op de pan 10 minuten pruttelen. 
 3. Na 10 minuten haal je het deksel eraf en laat je de compote nog 10 minuten koken zonder deksel. Op deze manier kan het vocht verdampen en krijgt de compote de kans om in te dikken. 
 4. Als de compote een beetje stroperig is zet je het vuur uit en haal je het kaneelstokje, steranijs en de stukjes schil eruit. 
 5. Giet de compote in een glazen pot en doe het kaneelstokje er terug bij in. Het kaneelstokje kan op deze manier nog lekker veel smaak afgeven.
 6. Bewaar de compote in een afgesloten pot in de koelkast (maximaal 4 dagen). Eet smakelijk! 

Wil je nou een grotere hoeveelheid compote maken, dan verdubbel je het recept gewoon. 

De compote wil je natuurlijk ook ergens op smeren, wat dacht je van dit glutenvrije bananenbrood met appel en abrikoos?