Winter, het seizoen van de citrus! Ik verheug me hier elk jaar ontzettend op. Ik heb van De Gezonde Apotheker een grote doos met heerlijke biologische citrusvruchten ontvangen: mineola’s, bloedsinaasappelen, citroenen, pomelo’s en wat bijzondere en exotische soorten (hierover later meer). Toen ik de prachtige grote citroenen zag, wist ik het meteen: citrustaartjes! Citroenen zijn zo geschikt voor allerlie lekker baksels. Het aroma van de schil gecombineerd met vers citroensap: smaakexplosie gegarandeerd! Het maken van deze taartjes was een experiment, omdat ik de koekbodem graag glutenvrij wilde maken (je weet nooit hoe dat uitpakt). Maar het resultaat mag er zijn! Ik denk dat dit één van de lekkerste recepten op mijn blog is. Ik zou zeggen, duik snel de keuken in!
Als je nog op zoek bent naar een paar heerlijke citrusvruchten, of je wilt wat bijzondere soorten proberen, kijk dan zeker even op de website van De Gezonde Apotheker. Het citrusseizoen is nog niet afgelopen, dus geniet er van nu het nog kan!Β
Ingredienten voor de citrustaartjes met citroenroom
maakt ongeveer 9 taartjesΒ
De bodem
- 200 gram havermeel
- 40 gram tapiocazetmeel
- 30 gram kokosrasp
- 60 gram palm- of kokosbloesemsuiker
- 80 ml water
- 1 theelepel kokosolie
- 1 theelepel appelazijn
- 3 gram baking soda
- snuf zeezout
De citroenroom (vulling)
- rasp van 1 grote citroen
- sap van 1 grote citroen
- 250 ml kokosmelk
- 1/4 theelepel kurkuma
- 3 tot 4 eetlepels ahornsiroop of rauwe honing
- 25 gram tapiocazetmeel Β
Β Wat fruit voor garnering: ik gebruik wat partjes mandarijn en plakjes kumquatΒ
Zo maak je het
De koekbodem
- Verwarm de oven voor op 180 Β°C.
- Doe alle ingredienten voor de koekbodem in een kom en kneed het met je handen tot een mooi deeg. Het is een stug deegje en het kan een beetje kruimelen, dus je moet wat kracht gebruiken.Β
- Verdeel het deeg in ongeveer 9 stukken en vorm elk stukje deeg tot een bakje in de muffinvorm. Druk het goed en stevig aan! Bak de koekbodems 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven. Ze zijn klaar als ze mooi goudbruin en stevig zijn. Laat de taartjes goed afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt!Β
De vulling
- Doe alle ingredienten voor de citroenroom in een kommetje of maatbeker en roer goed door met een garde. Er mogen geen klontjes meer inzitten. Ik gebruikte 3 eetlepels ahornsiroop, persoonlijk vind ik dat zoet genoeg. Maar je kunt gerust meer gebruiken als je dat lekker vindt.Β
- Doe het mengsel voor de vulling in een steelpannetje en verwarm het geheel op laag vuur. Roer constant door! Zodra het heet wordt en tegen het kookpunt aan zit, wordt het mengsel snel dikker. Blijf goed roeren (met een spatel of garde) totdat je merkt dat het mengsel een mooie puddingdikte heeft en een beetje aan de pan blijft plakken. Zet het vuur uit.Β
- Roer het geheel nog even goed door en verdeel de warme citroenroom over de koekbodems. Laat de taartjes afkoelen en versier met fruit naar keuze. Ik gebruikte plakjes mandarijn en wat plakjes kumquat. Eet smakelijk!Β
Lekker. Kun je de suiker vervangen door dadels?
Ik zou dan kokosbloesemsuiker gebruiken, of dadenpoeder (is gemaakt van gedroogde dadels).