Een plantaardige brownie zonder olie, boter en geraffineerde suiker, dat kan dus gewoon. Ik maak deze brownies een paar keer per jaar als we iets te vieren hebben, of gewoon als iemand zin heeft in chocola (dat overkomt iedereen natuurlijk wel eens). De brownie bestaat uit simpele ingrediënten maar heeft toch een hele rijke chocoladesmaak. De room van kokosmelk tovert de brownie om in een echt gebakje en doet toch stiekem wel een beetje aan slagroom denken. Ik heb maar een 1/2 theelepeltje kokosbloesemsuiker aan de room toegevoegd omdat ik een frissere room beter bij de chocolade vind smaken. Houd je nou van een zoetere room, voeg dan gerust meer kokosbloesemsuiker toe. Ook kun je de blauwe bessen vervangen door frambozen of bramen. Ik hoop dat je deze brownie gaat maken!

Ingrediënten voor de plantaardige brownies:

 • 200 gram volkorenmeel
 • 50 gram amandelmeel
 • 40 gram cacao
 • 12 gram bakpoeder
 • 90 gram kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker
 • mespuntje zout
 • 250 ml rijstmelk

Voor de room:

 • Twee kleine blikjes biologische kokosmelk die tenminste 4 uur in de koelkast hebben gestaan. (Ik gebruikte blikjes van 270 ml van het merk Fairtrade Original)
  Let erop dat je kokosmelk koopt van echt kokos en geen extract. Echte kokosmelk wordt hard als je het in de koelkast zet en juist dat hebben we nodig voor de room.
 • Een klein handje bevroren blauw bessen.
 • Eventueel een 1/2 theelepeltje kokosbloesemsuiker

Benodigdheden: 
Een mixer en ovenschaaltje. Ik gebruikte een klein ovenschaaltje van 20 bij 15 cm. Je kunt ook een klein brownie bakblik gebruiken. 

Zo maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
 2. Laat een klein handje blauwe bessen ontdooien in een schaaltje.
 3. Meng in een grote kom alle droge ingrediënten voor de brownie.
 4. Voeg hier de rijstmelk aan toe en spatel goed door. Spatel niet meer dan nodig, we willen zoveel mogelijk lucht behouden.
 5. Als alles goed gemengd in bekleed je een bakblik of ovenschaaltje met bakpapier en doe je het beslag hier in.
 6. Bak de brownie in een voorverwarmde oven voor ongeveer 45 minuten.
  (Het is klaar als de brownie stevig aanvoelt en lichtjes terugveert. Het midden van de brownie moet gaar zijn maar mag best nog een beetje plakkerig en zacht aanvoelen).
 7. Terwijl de brownie moet afkoelen kunnen we de room maken.
 8. Doordat de blikjes kokosmelk in de koelkast hebben gestaan, heeft het kokosmelk zich gescheiden van het water. Als het goed is vind je bovenin het blikje een dikke laag stevig kokos met daaronder het kokoswater.
 9. Schep de stevige bovenlaag van beide blikjes in een kom en voeg hier een halve theelepel kokosbloesemsuiker aan toe. Mix goed door met een mixer totdat je een luchtige room hebt. (Dit wordt niet zo luchtig en stevig als échte slagroom).
 10. Voeg nu 3/4 van de bosbessen toe aan de room. Meng dit niet helemaal door, maar spatel dit voorzichtig door de room, zodat je een soort marmer effect krijgt.
 11. Schep de room voorzichtig op de brownie en versier met de overige bosbessen of ander bosfruit.

Eet smakelijk!