Brood krijgt vaak ten onrechte een slechte naam. Natuurlijk is een witte boterham met hagelslag niet zo’n goede keuze. Maar een biologische volkorenboterham met gezond plantaardig beleg is dat wel! Volkoren granen zitten vol met vezels, houden je bloedsuikerspiegel constant en bevatten veel mineralen en vitaminen. Als je zo’n volkorenboterham nou belegt met lekker veel groente (nog meer vezels), kruiden, peulvruchten en/of een zelfgemaakte spread, geef je je lichaam alles wat het nodig heeft. Let er wel op dat je geen hummus of spread koopt met veel geraffineerde vetten, deze vetten zijn niet zo goed voor je lichaam. Zelf een lekkere spread maken is gelukkig heel simpel en misschien wel lekkerder. 

Met dit recept voor een ‘broodje groente’ wil ik je laten zien dat je van een simpele volkoren boterham een volwaardige maaltijd kunt maken. Een maaltijd waar je heerlijk van kunt genieten en langdurige energie van krijgt, eet smakelijk! 

Ingrediënten voor het broodje groente

maakt 4 goed belegde boterhammen 

  • 250 gram gekookte doperwten
  • 1 rijp avocado
  • 2 tenen knoflook
  • 50 ml water
  • 1 theelepel citroensap
  • zeezout en peper naar smaak
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 kleine theelepel gedroogde dille 
  • 1 punt paprika
  • 2 handjes zuurkool 
  • 2 handjes verse kruiden en/of bladgroen. Denk aan basilicum, bieslook, rucola, postelein enz.
  • 4 plakken brood naar keuze
    (ik gebruik volkoren zuurdesembrood)

Benodigdheden: blender of staafmixer + mengbeker

Zo maak je het broodje groente

  1. Kook de doperwten even kort (5 min) en spoel ze daarna koud onder de kraan.
  2. Snijd de punt paprika in dunne reepjes en was de verse kruiden en/of bladgroen.
  3. Vervolgens doe je in de blender: de doperwten, het vruchtlvees van 1 avocado, mosterd, citroensap, dille, peper, zout en 2 tenen knoflook. Blend het geheel tot een smeuiïge spread.
  4. Leg 4 boterhammen klaar en beleg de boterhammen rijkelijk met de spread.
  5. Tot slot verdeel je de zuurkool over de boterhammen, de reepjes paprika en daarna de verse kruiden en/of bladgroen, voilà!

Probeer ook eens deze lekkere spreads: