Zoals jullie misschien wel weten bak ik regelmatig mijn eigen brood. Dat lijkt misschien veel werk, maar wanneer je dat vaak doet wordt het bakken van brood een tweede natuur. De laatste tijd ben ik aan het experimenteren met roggemeel in mijn broden, en dat heeft geresulteerd in deze heerlijke biologische roggebol! Inmiddels een favoriet bij ons thuis. Deze roggebol is stevig, toch een beetje luchtig en heeft een heerlijke knapperige korst. Ook vult het brood goed, waardoor je niet na 4 plakjes nog steeds honger hebt. 

Omdat rogge van nature bijna geen gluten bevat, is het heel erg lastig een brood van alleen rogge te maken. In dit recept gebruik ik daarom roggemeel in combinatie met biologisch tarwebloem. Op deze manier krijg je een mooi deeg wat zich goed laat kneden en wat mooi rijst. Al met al een makkelijk recept voor een heerlijk brood! (Gebruik je liever geen tarwe, dan kun je dit vervangen door speltbloem). En net zoals met bijna alles, geldt ook voor het bakken van brood: oefening baart kunst! Na een paar keer bakken leer je vanzelf hoe een deeg aan hoort te voelen, of het meer of minder water nodig heeft enz. Gun jezelf de tijd en duik lekker de keuken in. Er gaat niks boven de geur en smaak van een zelfgebakken brood! 

Ingrediënten voor de biologische roggebol

 voor een groot brood van ± 750 gram

 • 240 gram biologisch volkoren roggemeel
 • 240 gram biologisch spel- of tarwebloem
 • 7 gram gedroogde gist
 • 1 theelepel kokosbloesemsuiker
 • 5 gram zout
 • 250 ml water
 • 1 theelepel kokosolie voor het invetten van de bakplaat

Dit brood bak ik zonder een bakblik of broodbakvorm. Ik kneed het brood in een mooie ronde bol en bak het brood rechtstreeks op mijn ovenplaat. 

Zo maak je zelf een biologische roggebol

 1. Weeg het roggemeel en de bloem af en doe dit in een grote kom.
 2. Voeg 7 gram gedroogde gist toe, 1 theelepel kokosbloesemsuiker en 200ml water. (Let op! We gebruiken eerst 200 ml water toe , de overige 50 ml voegen we later toe met het zout). Kneed het geheel even grof door met je hand.
 3. Als alles grof gemengd is voegen we de overige 50 ml water toe met 5 gram zout. Kneed het geheel even vluchtig door in de kom en ga vervolgens verder met kneden op een licht bebloemd aanrechtblad (of grote snijplank). Het deeg moet licht plakkerig aanvoelen, maar moet niet blijven plakken aan je handen of het aanrecht. (Is het deeg té plakkerig dan voeg je een klein beetje meel toe, is het deeg te droog dan voeg je een heel klein scheutje water toe).
 4. Kneed het deeg 8 tot 10 minuten. Omdat rogge nauwelijks gluten bevat kneed dit brood wat zwaarder dan een brood met bijvoorbeeld alleen tarwemeel. Ik krijg het altijd warm wanneer ik een brood met rogge aan kneden ben 😉
 5. Na het kneden vorm je een mooie ronde bal van het deeg en leg je het deeg terug in de kom. Bedek de kom met een theedoek en laat het deeg ongeveer 2 uur rijzen op een warme plek. Het deeg moet verdubbelen in grootte.
 6. Na de 1e rijs haal je het deeg uit de kom en leg je het op het aanrechtblad. Druk de lucht met je handen weer uit het deeg en kneed het 2 minuten. Dit hoeft niet zo stevig, zachtjes kneden is genoeg.
 7. Vorm een ovalen of ronde bal van het deeg, de vorm waarin je je brood graag wilt bakken. Vet de bakplaat heel licht in met een beetje kokosolie en leg het deeg op de bakplaat. Bedek het brood met een theedoek en laat het deeg ongeveer een uur rijzen op een warme plek. Het deeg moet ook deze keer weer verdubbelen in grootte.
 8. Verwarm je de oven voor op 200°C. 
 9. Na de 2e rijs haal je de theedoek er vanaf en maak je met een scherp mes twee ondiepe inkepingen in het brood (zie onderstaande foto). 
 10. Bak het brood in een voorverarmde oven, ongeveer 25 tot 30 minuten. Het brood moet mooi goudbruin kleuren en hol klinken wanneer je zachtjes op de onderkant klopt.