Ik vond het tijd voor een lekker stamppotrecept: een kleurrijke bietenstamppot met zoete venkel en zelfgemaakte balletjes. Bieten zijn erg geschikt voor een lekker stamppotje: bieten zijn gezond, goedkoop, smaken lekker zoet en combineren goed met van alles. Ik kookte voor deze stamppot zelf mijn bieten, maar als je niet zoveel tijd hebt kun je gerust voorgekookte bieten gebruiken. Het hele recept (inclusief balletjes) is glutenvrij.
Ik probeer eigenlijk altijd mijn eigen vleesvervangers te maken. Het bespaart ontzettend veel geld, ik bepaal zelf welke ingredienten ik gebruik en vaak is het resultaat vele malen lekkerder. Deze balletjes bestaan voor het grootste deel uit bruine bonen, havermout, ui en kruiden. Goedkope en gezonde ingrediΓ«nten die je in elke supermarkt kunt vinden. Havermout is in principe glutenvrij, maar als je echt ziek wordt van gluten zou ik specifiek glutenvrije haver gebruiken (dit staat dan op de verpakking vermeld). Glutenvrije haver kun je vinden bij de biologische supermarkt.Β
IngrediΓ«nten voor de bietenstamppotΒ
voor 4 Γ 5 personen
- 1 kilo tot 1200 gram vastkokende aardappelen (geschild)
- 1 kilo gekookte rode bieten
- een hand rozijnen
- 1 venkel
- 4 Γ 5 eetlepels zilveruitjesΒ
- 1 grote appel
- peper en zout
- scheut plantaardige melkΒ
Ingredienten voor de ‘bruine boon’ balletjes
4 Γ 5 personen
- 500 gram bruine bonen (afgespoelt en uitgelekt)
- 45 gram havermout
- 45 gram tapiocazetmeel
- 1 groentebouillonblokje
- 2 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden
- 1 eetlepel rozemarijn
- 1 gele ui
- 3 tenen knoflook
- 2 theelepels pittige mosterd
- paneermeel: ik maak mijn eigen paneermeel door wat havermout te vermalen in mijn blender. Zo heb je in een handomdraai glutenvrij paneermeel.Β
Zo maak je het
De stamppot
- Schil de aardappelen snijd ze in kleine stukjes. Breng een pan met water aan de kook en kook de aardappelen gaar. Als je rauwe bieten gebruikt kun je deze gewoon meekoken in dezelfde pan. Snijd de bieten wel in kleinere stukken, dan is de kooktijd ongeveer hetzelfde als de aardappelen.
- Als de aardappelen en bieten gaar zijn giet je alles af en voeg je een flinke scheut plantaardige melk toe. (Als je voorgekookte bieten gebruikt voeg je deze in kleine stukjes toe als de aardappelen gaar zijn). Stamp alles tot een mooie stamppot en voeg wat peper en zout toe. Doe de deksel op de pan en laat even staan.
- Snijd de venkel in fijne reepjes en de appel in blokjes. Verwarm een koekepan op middelhoog vuur en voeg hier een laagje water aan toe. Hierin stoven we de venkel en appel gaar. Voeg de venkel, appel en rozijen toe aan de pan en hussel alles met een spatel door elkaar. Als de venkel en appel net beetgaar zijn (en het vocht verdampt) voeg je de zilveruitjes toe. Zet het vuur uit.
- Schep een paar lepels van de stamppot op een bord en leg hier wat van het venkel/appel mengsel bovenop. Serveer de stamppot met de zelfgemaakte balletjes (recept hieronder).
De ‘bruine boon’ balletjes
- Doe de gekookte bruine bonen in een kom en stamp de bonen fijn met een puree of stamppot stamper. Dit mag best een beetje grof.Β
- Snipper de ui heel erg fijn en voeg deze toe aan de bonen. Pers 3 tenen knoflook uit en voeg deze ook toe.
- Voeg vervolgens de havermout, het tapiocazetmeel, de kruiden, een verkruimeld groentebouillonblokje en twee theelepels mosterd toe. Kneed alles met je handen tot een soort gehakt. Rol er kleine balletjes van (ter grootte van een Zweeds gehaktballetje).
- Zet een pan met water op het vuur en breng het water aan de kook. Als het water kookt laat je de boon balletjes één voor één in de pan glijden. Als de balletjes naar boven komen drijven zijn ze gaar en kun je ze met een lepel voorzichtig uit de pan halen. Leg ze op een bord.
- Als alle balletjes gaar zijn is het tijd om ze te paneren. Hiervoor heb ik zelf wat havermout grof gemalen in de keukenmachine (je kunt ook normaal paneermeel gebruiken). Haal de balletjes één voor één door het paneermeel en bak ze in een klein beetje olie in een goede koekepan. De balletjes zijn klaar als ze mooi bruin en knapperig zijn. (Je kunt er ook voor kiezen de balletjes na het paneren in de oven te bakken. Bak ze dan op ongeveer 200°C celius tot ze bruin en knapperig zijn).
- Serveer de balletjes bij de stamppot.
Probeer ook eens deze Italiaanse balletjes bij een lekkere stamppot.