De meeste mensen eten witte asperges met ham en een kaassausje. Hoe eet je dan asperges als je plantaardig eet? Wij eten witte asperges met een heerlijk sausje op basis van bonen, verse kruiden en cashewnoten. Misschien nog wel lekkerder dan het kaassausje van vroeger, in ieder geval veel gezonder. Het sausje is een mix van twee recepten die ik al eerder plaatste: de kruidige doperwtenspread en de pesto met witte bonen en cashewnoten. Ik gebruik het sausje trouwens voor van alles, over de bloemkool, als spread voor op brood en zelfs als dipsaus. Ook zou je deze vegan kaassaus kunnen proberen over de asperges, ook heel erg lekker!

Ingrediënten voor de asperges met bonenpesto en bataat:

voor 2 personen

  • 400 gram bataat (geschild)
  • 300 gram vastkokende aardappel (geschild)
  • 500 gram witte asperges (geschild)
  • 150 gram witte bonen
  • 40 gram verse basilicum
  • 30 gram rucola
  • 40 gram cashewnoten
    (een uurtje van te voren weken in lauw water, zo worden de cashewnoten mooi zacht en blenden ze makkelijk)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • sap van 1/2 citroen
  • peper en zout
  • 50 tot 100 ml plantaardige melk of water

Zo maak je het:

 

  1. Snijd de aardappelen in stukjes en schil de asperges. Kook de aardappelen en asperges tot ze gaar zijn. De aardappel en bataat kunnen samen in een pannetje.
  2. Spoel de witte bonen even goed af in een vergiet en laat ze uitlekken. Giet het weekwater van de cashewnoten weg en spoel ook de noten even goed af. Plaats de cashewnoten, witte bonen, citroensap, een snuf peper en zout en 1 theelepel knoflookpoeder in de blender met 50 tot 100 ml plantaardige melk of water. Begin met 50ml, als de pesto te stevig is kun je meer vocht toevoegen. Blend tot een romige pesto.
  3. Als de aardappelen en asperges gaar zijn giet je deze af. Stamp de aardappelen en bataat tot een puree en breng op smaak met wat peper en zout. Serveer de puree met de asperges, de pesto en eventueel wat verse rucola. Eet smakelijk!