Ik hou van appels. Ik heb altijd appels in huis en gebruik ze voor van alles en nog wat. Appelmoes, appelsap, appeltaart, appels door de havermout en natuurlijk deze appel crumble! Appels zijn het hele jaar door te verkrijgen, komen niet van verre oorden en zijn budgetvriendelijk.

De crumble maak ik vooral als we zin hebben in appeltaart, maar ik geen zin heb om appeltaart te maken. Deze crumble is dan een snel alternatief en minstens net zo lekker. In de zomer gebruik ik in plaats van appels wel eens perziken of een combinatie van appel en ananas. In de herfst doet peer het erg goed in dit recept. Varieer en gebruik vooral wat jij lekker vindt. Voor de appel crumble gebruikte ik naast appels ook gedroogde abrikozen. Deze voegen een lekkere zoete smaak toe en een dosis vitamine A, heel fijn voor je huid! Deze appel crumble is natuurlijk helemaal plantaardig en is verder vrij van suiker en gluten, wat het ideaal maakt voor mensen met een allergie.

 

Ingrediënten voor de appel crumble

  • 6 appels (ik gebruikte Elstar)
  • 10 gedroogde abrikozen
  • 120 gram amandelmeel
  • 25 gram havermout
  • 15 gram kokosolie
  • 20 gram agavesiroop
  • snufje zout
  • Een handje geschaafde amandelen

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180° C

  1. Schil de appelen en snijdt de appelen en abrikozen in kleine stukjes.
  2. Stoof de stukjes appel en abrikoos ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur gaar in een laagje water van ongeveer 1cm. Als de appeltjes en stukjes abrikoos zacht zijn en het water is verdampt draai je het vuur uit. (Je kunt deze stap overslaan, maar dan is het fruit in de crumble iets steviger).
  3. Plaats het fruit mengsel in een kleine ovenschaal.
  4. Maak nu de kruimels door het amandelmeel, de havermout, kokosolie, agavesiroop en een snufje zout te mengen met je handen. Kneed het even goed door zodat er wat klontjes ontstaan en alles goed gemengd is.
  5. Spreidt de kruimels uit over het appel/abrikoos mengsel.
  6. Garneer met wat geschaafde amandelen.
  7. Bak de crumble 30 minuten in een voorverwarmde oven. De kruimellaag moet mooi goudbruin zijn.
  8. Eet smakelijk!

 

Variatie tip:

Meng wat kaneel, gember of kardemom door de appels voor een kruidige smaak. Of gebruik in plaats van abrikozen gedroogde vijgen of dadels.