Vorige week kreeg ik van mijn buurman hele mooie rabarber uit zijn eigen tuin. Ik heb daar toen een heerlijke taart mee gemaakt en de foto’s natuurlijk gedeeld op instagram. Ik kreeg zoveel vragen naar het recept, dat ik de taart speciaal voor jullie gewoon nog een keer gemaakt heb! Deze keer met rabarber en aardbeien van de groenteboer ­čśë Normaal vind ik zo’n klassieke appeltaart toch echt wel iets voor de herfst of winter, maar met een paar andere ingredi├źnten tover je zo’n taart heel eenvoudig om in een echte zomerse traktatie.

Wil je de taart glutenvrij maken, dan kun je de bloem eenvoudig vervangen door boekweitmeel (let er dan ook even op dat je 100% glutenvrije haver gebruikt). Ook kun je vari├źren met de vulling: houd je niet van rabarber? Gebruik dan meer aardbeien en appel. Ik zelf vind het leuk om zo’n taart als basis te gebruiken en lekker te experimenteren met de vulling. Zo heb ik al eens een appel-perziktaart gemaakt en een peer-rozijnentaart met kaneel.

Ingredienten voor de appel-rabarbertaart met aardbei en haver

voor 1 grote taart (ongeveer 8-10 puntjes)

Benodigdheden: springvorm

De bodem

  • 160 bloem┬á
    (vervang de bloem door boekweitmeel voor een glutenvrije taart)
  • 150┬á havermeel
  • 80 gram kokosbloesemsuiker┬á
  • 45┬á gram kokosolie
  • snuf zeezout
  • 100 ml water
  • 3 gram baking soda
  • 1 theelepel citroensap┬á

De vulling

  • 2 appels
  • 200 gram rabarber
  • 200 gram aardbeien
  • 30 gram ma├»zena (maiszetmeel) biologisch
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • een klein handje havermout

 

Normaal gebruik ik weinig tot geen olie in mijn recepten. Maar ik heb gemerkt dat het voor een goede taartbodem soms toch wel nodig is om een klein beetje kokosolie te gebruiken. Olie is natuurlijk vet en niet het meest gezonde, maar bedenk ook dat je zo’n taart niet elke dag eet. Het┬áblijft een traktatie.┬á

Zo maak je de taart

 

De bodem
  1. Verwarm de oven voor op 180┬░C.
  2. We beginnen met het maken van de bodem. Meng alle ingredi├źnten voor de bodem in een grote kom en kneed het met je handen tot een stevig/kruimelig deeg. (Als je merkt dat het deeg ietsje te droog is voeg je gewoon een klein scheutje water toe).
  3. Vet de springvorm in met een klein beetje kokosolie en bebloem de vorm.
  4. Strooi een beetje bloem op je aanrecht en rol het deeg uit tot een mooie dunne plak. Wanneer het deeg mooi dun is uitgerold zet je de springvorm op de uitgerolde plak deeg. Snijd met een mes een cirkel uit, 2cm groter dan de springvorm. (Zorg dat er deeg over is voor het maken van het raster (versiering) bovenop de taart)
  5. Haal de springvorm van het deeg en pak de ronde plak deeg die je hebt uitgesneden voorzichtig op. Leg de plak deeg in de springvorm en bekleed de bodem en randen. Druk alles goed aan met je handen en zorg dat de rand ongeveer 2cm hoog is.
De vulling + raster

  1. Was de appel en rabarber goed schoon. Snijd de appels, rabarber en aardbeien in mooie kleine blokjes.
  2. Doe het fruit in een grote kom en voeg de maïzena en de kokosbloesemsuiker toe. Hussel alles even door met je handen.
  3. Vervolgens strooi je een kleine handje havermout over de bodem van de taart. Wanneer het fruit kookt verliest het vocht, zo’n klein bodempje havermout neemt dat vocht op en zorgt ervoor dat de bodem van je appeltaart mooi stevig blijft.
  4. Verdeel het fruitmengsel over de bodem. Druk het voorzichtig aan met je handen.
  5. Het raster bovenop de taart is optioneel, maar ik vind het er altijd mooi uitzien. Voor het raster rol je het restje deeg heel dun uit en snijd hier kleine reepjes van. Leg de reepjes losjes op de taart.
  6. Als je goed naar de foto kijkt zie je dat ik het raster een soort van gevlochten heb. Elk reepje deeg gaat onder een ander reepje door, dan eroverheen, weer eronderdoor enz. Doe dit met elk reepje deeg en maak een soort van vlechtpatroon. (Dit hoeft helemaal niet zo perfect, ik zag later op de foto dat mijn raster ook niet helemaal klopt). Druk de uiteinden van de reepjes goed vast aan de rand van de taart.
  7. Zet de taart in een voorverwarmde oven, voor ongeveer 60 minuten. De taart moet mooi goudbruin zijn. Eet smakelijk!