Cake, taart en broden bak ik al heel lang, maar op de een of andere manier heb ik mij nooit aan muffins gewaagd. Vorige week heb ik eindelijk een goede muffinvorm gekocht (gewoon bij de Hema) en kon ik dus eindelijk aan de bak. Muffins leken mij wel handig, je kunt veel tegelijk maken en ze invriezen voor de hele week. Ook kun je met muffins allerlei kanten op: zoet, hartig, gezond of iets minder gezond. Voor nu houd ik het bij een lekker zoet recept, maar ik ga zeker ook nog met een hartige versie aan de slag.
Het recept voor deze ananas-appel muffins kun je goed als basisrecept gebruiken:
- Vervang de ananas eens door rozijnen en voeg in plaats van gember speculaaskruiden toe.
- Voeg blauwe bessen toe in plaats van ananas en gebruik kaneel in plaats van gemberpoeder.
- Gebruik peer in plaats van appel en ananas en voeg een handje walnoten toe aan het beslag.
- Als je glutenvrij eet kun je het volkorenmeel vervangen door boekweitmeel. Of gebruik 125 gram boekweitmeel en 125 gram amandelmeel.
- Gebruik je creativiteit in de keuken!
Ingrediënten voor de ananas-appel muffins
Voor 12 muffins – benodigdheden: muffinvorm
- 250 gram volkorenmeel
- 30 gram kokosrasp
- 1 geprakte banaan
- 1 appel, in kleine blokjes
- 180 tot 200 gram ananas, in kleine blokjes
- 2 à 3 theelepels gemberpoeder (ik houd wel van een beetje pit in de muffins en gebruik zelf 3 theelepels)
- 2 theelepels baking soda
- snuf zeezout
- 60 gram kokosbloesemsuiker
- 200 ml appelsap + 1 eetlepel appelazijn
Garnering: pompoenpitten, walnoten, cashewnootjes, kokossnippers, stukjes fruit enz.
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 ºC
- Vet een muffinvorm in en bebloem deze. (Je kunt ook bakpapier of papieren muffinvormpjes gebruiken).
- Meng in een grote kom het volkorenmeel, gemberpoeder, baking soda, zeezout, suiker en kokosrasp.
- Voeg vervolgens een geprakte banaan toe en de blokjes ananas en appel.
- Meng 200 ml appelsap met 1 eetlepel azijn en giet dit bij de andere ingrediënten in de kom. Meng alles tot een mooi egaal beslag.
- Ten slotte verdeel je het beslag over de 12 muffinvormpjes en kun je het garneren met wat je lekker vindt. Ik gebruikte pompoenpitten, maar kokossnippers, pecannoten of walnoten zijn ook erg lekker!
- Bak de muffins in een voorverwarmde oven, 25 tot 30 minuten. De muffins zijn klaar als ze goudbruin zijn. (Je kunt met een schilmesje in de muffins prikken om te kijken of ze gaar zijn, als het mesje er schoon uit komt kun je ze uit de oven halen). Eet smakelijk!
Probeer ook eens deze jamkoekjes met havermeel of deze frambozentaartjes met haver en dadel