Zelf kiemen maken is super eenvoudig, lekker en ontzettend gezond. Ik dit blog vertel ik je er alles over!
Wat zijn kiemen?
Kiemen zijn jonge, ontkiemde plantjes, die ontspruiten uit zaden. Dit kunnen peulvruchten zijn, noten, pitten, bonen, granen en sommige soorten grassen (denk aan tarwe- of gerstegras). Kiemen bevatten ontzettend veel gezonde stofjes, ze zitten bomvol mineralen, eiwitten en antioxidanten. De meest voorkomende kiemen zijn taugé en alfalfa (deze vind je ook wel in de supermarkt). Maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Zelf kiem ik graag broccoli, alfalfa, rode kool, linzen en mungbonen (taugé).
Waarin kun je het beste kiemen?
Zelf kiem ik graag in een glazen pot (vaak meerdere tegelijk). Ik gebruik hiervoor de kiempotten van Gemline. Het fijne aan deze potten is dat ik ook andere glazen potten op de deksels kan schroeven. De deksels bevatten kleine gaatjes waardoor het water wegloopt en er zit een opvangbakje aan waar overtollig water in kan lopen. De meeste kiemen zijn geschikt voor het kweken in glazen pot. Wil je zaden kiemen die geschikter zijn voor schaaltje, dan zijn er online allerlei kiemschaaltjes te vinden, zelf gebruik ik graag dit schaaltje van Germ’line.
Kiemen geschikt voor een glazen pot zijn: alfalfa, klaver, linzen, kikkererwten, erwten, azukiboontjes, tarwe, rodekool, wittekool, broccoli, radijs, prei, bieslook, fenegriek, koriander, dille, venkel, anijs, karwij, pompoenpitten.
Kiemen geschikt voor een schaaltje zijn: basilicum, taugé, rucola en tuinkers.
Ook de plek waar je kiemt is belangrijk, zet de kiemen nooit in fel licht of zonlicht. Zelf zet ik mijn kiemen onder een plank of keukenkastje. Het hoeft geen volledig donkere plek te zijn, zolang er maar geen direct licht of zonlicht op schijnt.
Wil je taugé kweken in een kiemschaaltje, dan is het voor taugé wél belangrijk dat deze op een volledig donkere plek staat. Of gebruik een kiembakje waar geen daglicht doorheen schijnt (bijvoorbeeld een bakje van aardewerk).
Hoe start je met kiemen?
Kiemen in pot
Week de hoeveelheid zaden die je gaat kiemen (1 of 2 eetlepels) ongeveer 12 uur in water, ik doe dit s’nachts. Dit kun je meteen in het kiemglas doen. De volgende ochtend laat je het water via het deksel eruit lopen en doe je er nieuw water in (dit kan ook gewoon met het deksel op de pot). Herhaal dit een paar keer zodat de kiemen goed omgespoeld zijn. Laat het meeste water eruit lopen en zet de pot met zaden op een niet al te lichte plek in huis. Spoel de zaden 2x per dag om, ’s ochtends en ’s avonds. Na 4 tot 5 dagen kun je van je eigen verse kiemen genieten!
Kiemen in een schaaltje
Ook voor kiemen in een schaaltje geldt: week de zaden die je gaat gebruiken ongeveer 12 uur in water. De volgende ochtend giet je het water af en verdeel je de zaden over het schaaltje (gebruik altijd een schaaltje met gaatjes in de bodem waar het water uit weg kan lopen. Wanneer water blijft staan gaan de kiemen rotten). Maak de kiemen 2x per dag nat, dit kan met een plantenspuit of laat voorzichtig wat water uit de kraan over de kiemen lopen.
Voor zowel glazen pot als schaaltje geldt: je kunt zoveel kiemen als je wilt! Gebruik gewoon een grotere pot of schaal en hebt kiemen voor een hele week! Bewaar de kiemen in de koelkast, in een luchtdichte bak.
Hoe gebruik je kiemen?
Zelf gebruik ik kiemen echt in van alles. Ik vind het heerlijk om ’s ochtends een flinke hand door mijn groene smoothie te doen. Vaak gaan er dan wat bananen in de blender, mango, dadels, een paar handen bladgroen en een handje kiemen. Ook zijn kiemen heerlijk op brood, in een wrap, door salades of bij de warme maaltijd. Varieer en probeer verschillende soorten zaden uit, elke soort kiem heeft weer een andere smaak. Veel kiem-plezier!
Heerlijk zeg! Ik vind kiemen heerlijk op brood, over de hummus bijvoorbeeld.