Feestlijke drankjes mogen wat mij betreft (naast al het lekkere eten) zeker niet ontbreken tijdens de feestdagen. Glühwein is voor mij zo’n drankje dat écht bij de feestdagen hoort. Zelf drink ik geen alcohol en maak ik al jaren mijn eigen variant op glühwein. Ik koop bij de biologische winkel een goede fles druivensap (niet van concentraat) en combineer dat met de heerlijke kruiden die bij glühwein horen: kaneel, steranijs, kruidnagel en sinaasappel. Ik maak op deze manier in een handomdraai een heerlijk feestlijk drankje, dat in tegenstelling tot de variant met alcohol een hoop goeds doet voor mijn lichaam. En een grote bonus: het hele huis ruikt naar kerst als het pannetje op het vuur staat. 

Waarom geen glühwein met alcohol?

Iedereen weet wel dat we ons na het drinken van veel alcohol niet zo fijn voelen….Ons lichaam moet keihard werken om alle alcohol ons lijf uit te krijgen. Vooral voor onze lever is dit erg zwaar. De lever doet ongeveer 1,5 uur over de afbraak van één glas alcohol. Als je 3 glazen wijn drinkt is je lever dus 4,5 uur bezig met het verwerken van de alcohol. Je lever is één van de belangrijkste organen en zorgt ervoor dat ons lichaam schoon blijft van binnen. Je kunt je voorstellen dat als je veel alcohol binnenkrijgt, dit een extra zware klus is voor je lever en het ten koste gaat van andere processen in je lijf. 

Dit alcoholvrije alternatief van druivensap doet je lichaam alleen maar goed. Sterker nog, het helpt je lichaam zelfs gezond te blijven. De kruiden in dit drankje bevatten naast veel smaak ook geneeskrachtige eigenschappen. Kruidnagel, kaneel en steranijs bevatten allemaal veel mineralen en vitaminen en zijn in staat ziekten en virussen tegen te gaan. Alle drie helpen ze bij de spijsvertering (opgeblazen gevoel, constipatie, diaree, kramp) en bevatten ze een hoge hoeveelheid anti-oxidanten.  

Ingrediënten voor de alcoholvrije glühwein

voor 4 personen

  • 1 liter fles rode druivensap (ik gebruik biologisch)
  • 1 biologische sinaasappel
  • 2 kaneelstokjes
  • handje kruidnagels
  • 4 steranijs 
  • optioneel: een paar extra plakjes citroen of sinaasappel 

Koop voor dit recept wel een goede fles druivensap, dit ga je echt proeven in het eindresultaat. 

Zo maak je het

  1. Was de sinaasappels en snijd deze doormidden. Zoals je op de foto ziet heb ik de kruidnagels in de sinaasappel geprikt. Zo deed mijn oma dat vroeger en zo doe ik dat nog steeds. Verdeel de kruidnagels over de sinaasappel, ongeveer 10 kruidnagels per sinaasappelhelft. 
  2. Giet het druivensap in een pannetje en doe daar de kaneelstokjes, steranijs, plakje citroen of sinaasappel en de twee sinaasappelhelften met kruidnagel bij.
  3. Zet het vuur laag en laat het druivensap langzaam warm worden. Als het begint te koken zet het vuur uit en laat je de pan een halfuur staan met het deksel erop. 
  4. Warm de glühwein voor het serveren even weer op, en serveer in een mooi mok.

Probeer ook eens deze glutenvrije kerstkoekjes, heerlijk bij een warme mok glühwein 😉