Ik denk dat ik een nieuwe hobby heb gevonden: het maken van jam en compote. Het begon als pure noodzaak: een vriendin met een kersenboom, onze eigen tuin met bessenstruiken en een groenteboer die af en toe grote hoeveelheden rijp fruit mee geeft. Zelf jam of compote is helemaal niet moeilijk en het is een leuke manier om het fruit lang te bewaren. Ik maak graag creatieve smaakcombinaties en probeer van alles uit. Vandaag deel ik een van mijn favoriete recepten. 

Ik kies er soms voor om wat compote of jam in te maken (wecken) voor de winter. Onderaan in dit artikel vertel ik stap voor stap hoe je dit kunt doen. Ook is dit een groot recept, ik had namelijk een grote kist met verse rijpe abrikozen staan. Halveer het recept dus gerust. Als je een kleinere hoeveelheid maakt (en de compote niet weckt) kun je de compote een week afgesloten in de koelkast bewaren.

In plaats van abrikozen kun je in dit recept ook ananas, appel, nectarine of perzik gebruiken. En kun je geen verse kurkuma vinden, dan is verse gember een hele goede vervanger!

Ingredienten voor de appel – abrikoos compote

Dit recept maakt genoeg compote voor 3 kleine potjes + 500ml weckpot 

 • 1 kilo verse abrikozen, perziken of nectarine (ontpit)
 • 500 gram appel (ongeveer 3 grote appels)
 • 100 tot 150 ml agavesiroop (naar smaak)

 • verse kurkuma, een stukje van ongeveer 3cm

In plaats van agavesiroop kun je ook kokosbloesemsuiker, oerzoet (ongeraffineerde ruwe rietsuiker) of ahornsiroop gebruiken. Voeg de hoeveelheid zoetmiddel naar smaak toe en proef even tussendoor.

Zo maak je het

 1. Maak de appels en abrikozen schoon, ontpit de abrikozen en snijd de abrikozen en appels in stukjes. Doe het fruit in een pan. 
 2. Rasp de kurkuma met een fijne rasp en voeg dit samen met de agavesiroop toe aan de pan met fruit. 
 3. Zet het vuur aan en voeg een heel klein scheutje water toe. Als het begint te koken zet je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Laat koken totdat de vruchten zacht en gaar zijn. (Ik koos ervoor om de helft van de vruchten te pureren met de staafmixer, dit is optioneel). 
 4. Is de compote nog wat te dun, laat de compote dan even pruttelen zonder deksel op de pan. Op deze manier verdampt het overtollige vocht en kan de compote indikken tot de gewenste dikte.
 5. Laat de compote afkoelen en bewaar afgesloten in de koelkast. 

Wij eten de compote graag over de havermoutpap in de ochtend, gebruiken het als jam op een lekkere boterham of mengen een klein beetje compote door een fruitsalade. 

De compote inmaken (wecken)

Ik heb ervoor gekozen een deel van de compote in te maken. Op deze manier kan ik het lang bewaren en genieten we er in de winter ook van. Wecken of inmaken is helemaal niet moeilijk. Het belangrijkste is dat je werkt met schone materialen: potjes, lepel, pan enz. Het gaat als volgt:

Je hebt nodig:

 • glazen potjes + deksels
 • een grote pan
 • schone handdoek/theedoek

Dit moet je doen:

 1. Zorg ervoor dat de glazen potjes + deksels goed schoon zijn! 
 2. Zet een grote pan op het vuur en vul deze met water en een klein scheutje azijn. Breng dit water aan de kook en laat de lege potjes + deksels voorzichtig in de pan glijden (de potjes moeten volledig onder water staan). Door het koken worden de potjes sterriel en blijft de compote straks lang goed. 
 3. Na 10 minuten haal je de potjes uit de pan en zet je ze op een schone theedoek of handdoek neer. Vul de potjes meteen, laat ze niet eerst afkoelen. 
 4. Vul de potjes met de hete compote. De compote moet gloeiend heet zijn wanneer je de potjes vult, anders sluiten de potjes straks niet vacuüm!
 5. Vul de potjes helemaal tot de rand (zie onderstaande foto’s) en draai het deksel er goed op. Zet het potje vervolgens op de kop op de handdoek en laat de compote helemaal afkoelen. Door het afkoelen krimpt de overtollige lucht in het potje en zuigt het potje vacuüm. Je kunt dit eenvoudig checken door goed naar het deksel te kijken. Normaal staat een schroefdeksel een klein beetje bol, maar zodra het potje vacuüm trekt, deukt het dekseltje een beetje in. 
 6. Je kunt de potjes compote nu maanden bewaren. Ik bewaar mijn compote en jam op een donkere plek.