Zoals jullie misschien wel weten ben ik een enorme fan van de gewone Hollandse aardappel. Van Aardappelenbezorgen.nl kreeg ik een flinke zak biologische Menopper aardappelen toegestuurd. Een stevige aardappel die uitermate geschikt is om te bereiden met schil. Ik heb met deze aardappelen een heerijk gerechtje gemaakt met simpele en gezonde ingrediënten: krokante aardappelbootjes. Vaak worden aardappelen gevuld met vlees, kaas of zure room. Ik wil je graag laten zien dat dit ook anders kan en je met groente ook heerlijke dingen kunt creëren.

Ik weet dat er veel mensen zijn die geen aardappelen eten, om allerlei redenen. Dus hieronder 6 redenen waarom je ze wél zou moeten eten.

6 belangrijke weetjes over de aardappel:

  • Aardappelen bevatten in tegenstelling tot rijst en pasta geen fytinezuur. Fytinezuur hindert de opname van verschillende mineralen in ons lichaam.
  • De aardappel bevat veel anti-oxidanten, die vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Op deze manier dragen aardappelen bij aan het voorkomen van kanker, hartziekten, beroerten en allerlei andere chronische ziekten.
  • Aardappelen bevatten complexe koolhydraten in de vorm van zetmeel. Dit geeft ons langdurige energie en een stabiele bloedsuiker.
  • Aardappelen bevatten vitamine C, ijzer, kalium, vitamine B1, B6 en belangrijke plantaardige eiwitten.
  • In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de aardappel geen dikmaker. De pieper bestaat voor bijna 80% uit water. Hij bevat geen vetten en weinig calorieën, je kunt er dus veel van eten. Vaak zorgt de bereiding van aardappelen voor een paar kilo extra op de weegschaal, denk aan chips, patat en vette sauzen.
  • Aardappelen zijn ontzettend lekker!

Ingrediënten voor de krokante aardappelbootjes

voor 4 personen

  • 6 grote aardappelen, vastkokend
  • 450 gram doperwten
  • 2 tenen knoflook
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 80 ml plantaardige melk, gebruik kokosmelk voor een romige puree
  • 3 stengels bosui
  • 2 theelepels gedroogde dille
  • een paar handjes kiemgroente
  • een flinke hand rucola

Zo maak je het

  1. Kies de 6 grootste aardappelen en was ze goed onder de kraan. Je hoeft ze niet te schillen.
  2. Prik met een vork gaatjes in de aardappelen, zo blijven ze heel tijdens het koken en knapt de schil niet kapot.
  3. Doe de aardappelen in een pan, vul de pan met koud water en breng de aardappelen aan de kook.
  4. Als de aardappelen gaar zijn (prik voorzichtig met een vork of mesje, als deze er makkelijk uitkomt zijn de aardappelen gaar) giet je ze af en leg je ze voorzichtig op een snijplank. Snijd de aardappelen in de lengte doormidden en hol ze met een theelepeltje voorzichtig uit tot een 0,5 cm van de rand. (Zie onderstaande foto).
  5. Leg de aardappelen op een ovenschaal en bak de aardappelen knapperig in de oven ( 220 ºC, 30 minuten)
  6. Terwijl de aardappelen in de oven zitten maak je de doperwtenpuree. Kook de doperwten beetgaar en giet ze af. Meng de doperwten met de aardappel die je over hebt van het uithollen. Voeg 3 uitgeperste tenen knoflook toe, flink wat zwarte peper, dille, zeezout en de plantaardige melk. Stamp alles met een pureestamper tot een romige puree.
  7. Na 30 minuten haal je de aardappelbootjes uit de oven en vul ze met de doperwtenpuree.
  8. Vervolgens plaats je alles nog een kwartier in de oven (220 ºC), zodat de puree mooi krokant wordt.
  9. Tot slot garneer je de aardappelbootjes met bosui, rucola en alfalfa. Serveer met een lekkere salade, eet smakelijk!

Probeer ook eens deze aardappel lasagne met plantaardige bechamelsaus